Njn, nepochopil jste technologii oběhového čištění vody v bazénu. Není to Vaše vina ale vina prodejců, kteří stejnou chemikálii prodávají draho pod různými názvy odvozenými od funkce.
Jde o to, že vysrážením nečistot do vloček a jejich odfiltrováním trvale dochází k změkčování bazénové vody a zvyšování solnosti. Aby jste furt pro přitvrzení vody nemusel dopouštět studniční vodu, musíte dodat vločkovač nebo stabilizátor tvrdosti. Každá věc se ale chová trochu jinak a možné kombinace použití ještě důkladné pochopení ztěžují.
To jak jste užil stabilizátor tvrdosti je jako by jste chtěl přesolenou polévku opravit přidáním glutamátu sodného. Přitom stačilo nechat vodu cirkulovat s počátečním zvýšeným dávkováním chlorové desinfekce.
Zvyšování solnosti se u malých bazénů neřeší, či právě naopak pro někoho je přijatelnější dokonce solnost uměle zvyšovat. Slaná voda je odolnější proti výkyvům pH než voda málo mineralizovaná. Dražší stabilizátory pracující na principu amonné soli kyseliny fosfonové pak solnost nezvyšují, protože uvolněný amonný iont se (na rozdílo od sodíku) odvětrá do vzduchu nebo vysráží do vloček. Obdobně i fosfor přejde do vloček a zvýší jejich úživnost (v kompostu je plus v kanalizaci ekologické mínus).
U komerčních velkých bazénů se solnost snižuje tak, že se do sprch přivádí jako teplá voda tatáž vyčištěná voda co je přiváděna jako teplá do bazénu. Ten malý úbytek vody "nuceným odtahem" do spch se dorovnává dopouštěním čerstvé pitné vody, která je samozřemě tvrdší. Proto vám také mýdlo při mytí teplou vodou ve veřejném bazénu lépe pění než to samé doma.
SfK.