Bez velmi nebezpečného karcinogenního akrylamidu.
EK vyčenichala, že při zahřívání některých potravin, konkrétně těch hranolků apod. by mohly pro jejich konzumenty nastat nějaké zdravotní problémy.
(Akrylamid je celkem dost dlouho známá sloučenina, rozhodně se o její objevení nezasloužilo nic a nikdo z té instituce. Osobně si myslím, že je to podobný strašák jako amygdalin v destiláterství nebo Roudup v boji proti plevelům
*
Nicméně sympatické je, že pokus o omezení nebo změnu tradičního výrobního postupu vzniknul v zemi ve které tyto pochoutky vznikly.
A ještě se neví jak to belgičané přijmou a zda i naši výrobci budou muset změnit výrobní postupy.
Třeba na dlouhé smažení při nízkých teplotách za sníženého tlaku, (vakua) apod...
Co by to udělalo s chuti netuším, ale v každém případě by to tradičním výrobcům velmi stížilo výrobu a naopak dalším, těm "dotovaným" by to velmi pomohlo dostat se na trh...
Rafael.