Změna barvy květů chryzantém

host - 176.18 (?)
17.10.2009 22:56

Jedna z mých sousedek si ty velkokvěté množí. Mateční rostlinu přezimuje ve sklepě a na jaře z ní odebírá řízky, které sází nejdříve do květináčů (víc pohromadě) a pak rozsazuje na záhon. Vyštipuje postranní květy a vůbec se jim hodně věnuje. Ty kulaté koule plné drobnějších kětů doma nevypěstujete, jsou nejenom zaštipovány, ale také specielně ošetřeny. Jinak u běžných záhonových chrysantém stačí ulomenou větvičku kdykoliv během toku zapíchnout do záhonu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 193.227 (?), 14.10.2009 12:35, zobrazeno: 9642x

Dobrý den, máte prosím někdo vysvětlení, proč se mi změnila barva květů u chryzantém? Každý rok byly krásně "sluníčkově" žluté, letos jsou úplně bledé, spíše smetanové s nažloutlým odstínem. Prý se to u chryzantém (a nejen u nich) stává, ale třeba existuje důvod, proč k tomu došlo u všech rostlin (je jich hodně a jsou na dvou různých místech zahrady). Děkuji předem. 

host - 185.138 (?), 15.10.2009 21:27

Jsou delší dobu na jednom místě? Patrně nedostatek živin.

host - 193.227 (?), 16.10.2009 6:57

Ne, stanoviště jsem změnila, jsou tam tři roky a letos na jaře jsem je "omladila", vyhodila jsem všechny staré části a zasadila jen nové výhony. Kromě toho je občas přihnojím Krystalonem.

host - 193.227 (?), 16.10.2009 6:58

Ještě jsem zapomněla dodat k výše uvedenému, že sousedce ve vedlejší zahradě se stalo to samé, žlutá barva je fuč.

host - 176.18 (?), 16.10.2009 22:34

Mě tedy zatím ještě žluté nekvetou, ale nemůže to být tím letošním bláznivým počasím??

host - 210.193 (?), 17.10.2009 17:35

chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s řízkováním chryzantém. Líbí se to množství barev, které se prodává vždycky na dušičky, obdivuji množství květů a ráda bych si takové chryzantémy namnožila, ale nějak se mi to nedaří. Vloni jsem si tři chryzantémy schovala s květináčem do sklepa, ale jen jedna drobná mi přizimovala. Jak se vůbec množí ty krásné chrazantémy, které teď prodávají? děkuji Veruna

host - 176.18 (?), 17.10.2009 22:56

Jedna z mých sousedek si ty velkokvěté množí. Mateční rostlinu přezimuje ve sklepě a na jaře z ní odebírá řízky, které sází nejdříve do květináčů (víc pohromadě) a pak rozsazuje na záhon. Vyštipuje postranní květy a vůbec se jim hodně věnuje. Ty kulaté koule plné drobnějších kětů doma nevypěstujete, jsou nejenom zaštipovány, ale také specielně ošetřeny. Jinak u běžných záhonových chrysantém stačí ulomenou větvičku kdykoliv během toku zapíchnout do záhonu.

host - 169.25 (?), 21.10.2009 7:27

Ano, "specielně ošetřrny",a to spočívá převážně v chem.preparátech které neexistují na trhu v malém, tzv. spotřebitelském balení. Na našem trhu dnes prakticky neexistují "specialně neošetřené"  Za rok z toho máte na zahrádce 1,5 m vysoké koště Pokud prostě chcete pěstovat menší rostlinu s pěknými květy zapomeňte na tzv.zahradníky (přesněji ale překupníky) a koukejte do zahrádek. Množení je snadné, jistě to každý zvládne a každý milovník květin se rád podělí a řízeček poskytne. Pokud ovšem chcete jen hrnkovanou rostlinu na hrob která se zimou končí v odpadu potom prosím, to je dobrá volba a hurá do Baumaxu

host - 144.224 (?), 20.11.2009 14:14

Tieto -hrnkové-ako ich voláte, už úspešne pestujem 5-6 rokov doma-na jesen si donesiem domov z cintorínas-po dušičkách- črepník, ostrihám asi 4 cm od črepníka a dam do pivnice.Predtým polejem, ked velmi mrzne tak v pivnici prikryjem-máme vlhkú pivnicu-na jar, ked vyženú výhonky asi 6 cm každý zasadím do malého čreníčka/jogurtový/,ked sa prímu zaštknem vrchol, po zamrznutých presadím do záhrady, musia mať priestor asi mxm, po presadení ešte vraz zaštiknem všetky narasťené nové výhonky.Ked je velmi sucho polejem, želám vela úspechov/tohoto roku som mala asi 50 koreňov a čo som nepotrebovala to som rozdala

host - 176.18 (?), 20.11.2009 22:23

Vzpomněla jsem si na tohle vlákno - nám a sousedce na zahradě se to letos přihodilo obráceně - z listopad měděné barvy najednou máme svítivě žluté, které jsme vůbec na zahrádkách neměly (a já si teprve zjara sehnala řízek, celá šťastná, že - konečně - budu mít žlutou). Tak mám řízek + keř :-))  Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz