Trvalky do stínu

host - 176.18 (?)
24.5.2009 23:07

Geranium - kakost by měl mít sluníčko (planý roste na vyhřátých loukách), ale proč se kroutí listy nevím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 238.55 (?), 6.4.2009 19:49, zobrazeno: 20263x

Vzala jsem útokem zahradní centrum a chtěla jsem nakoupit trvalky, které by rostly na naší opěrné zídce, která je z dutých betonových tvarovek a v nich je hlína a za nimi také hlína a tvoří kaskády a bohužel je ve stínu. Jenže jsem moc nepochodila. Paní mi doporučila skalkové kytky, které prý rostou z ničeho, jenže - chtějí slunce, což paní zřejmě přeslechla. Chci ty kaskády zazelenit a nechat porůst, aby byly třeba i barevné, ale ne moc náročné na údržbu, spíš aby sousedi nekoukali do šedivé zdi. Máte nějaké tipy? Zídka je poměrně rozlehlá, široká metr a dlouhá cca 8 m, s tím, že kaskády jsou na obě strany. Děkuji za tipy

host - 176.18 (?), 6.4.2009 23:34

Funkie (hosty)- stovky různých odrůd, astilbe (čechravy) - také desítky odrůd, kapradiny, waldsteinie, bergénie, barvínky, některé trávy, konvalinky, tiarella, fialky, jarmanka, orlíčky, brunnera...           Lída

host - 238.55 (?), 7.4.2009 13:16

jéé, děkuji. Dneska jsem ještě byla zkoumat brzy ráno a zjistila jsem, že ráno tam sluníčko jde, alespoň na tu vrchní část, ale rychle je pryč. Takže celý zbytek dne stíní dům. Každopádně toto jsou první tipy na to, co bych tam mohla osadit. Moc děkuji!!!

host - 42.197 (?), 24.5.2009 23:02

Ahojky,

nemáte prosím někdo zkušenosti s kakosty? Mám pod stromy od loni trvalky,

měla jsem z nich radost, pěkně se uchytily a začaly kvést. jen u kakostů se najednou začaly kroutit listy. Nic na nich není vidět a už je to i na druhém keři.

Věra

host - 176.18 (?), 24.5.2009 23:07

Geranium - kakost by měl mít sluníčko (planý roste na vyhřátých loukách), ale proč se kroutí listy nevím.

host - 143.253 (?), 26.5.2009 22:01

Kakost jedině na plné sluníčko, vloni jsem si ho koupila v8cm květináči dnes má vprůměru 5O cm a roste jak divý.Kroucení listů bývá způsebono mšicemi ale u této kytky se mi to nezdá.Zdraví Marie

host - 27.16 (?), 13.2.2010 12:08

Pestujem v tieni hosty - funkie - bohysky. Fakt sa im pekne dari. mam starsie so zelenymi listami. Tie su v zahrade este od dob ked ich zasadil moj nebohy otec. Ale mam aj par takych s pestrymi listami. Jadna svetlo modra rastie zvlast nadherne. Je prave za takou stenou aku spominate. Slnko tam nezasvieti skoro cely den okrem neskoreho poobedia - tak okolo 5-6 hodiny v lete, ked pomaly slnko zacina zapadat. Bohysky vrelo odporucam. Problem mam len so slimakmi. Neviete niekto poradit co proti nim?

Kamil

host - 77.210 (?), 15.2.2010 13:18

Na slimáky jedině hlístice. Loni mi sežrali všechno co mohli, ale letos, jak bude alespoň 12 stupňů, tak si objednám alespoň 3 várky a pěkně ty žužlavé potvory zlikviduju i s vajíčky. A bude klid.

host - 169.25 (?), 14.2.2010 8:38

Drobná opravička názoru že  "kakost jedině na slunce"  Kakostů je snad stovka druhů a ještě více kultivarů a jistě uznáte že třeba Kakost lesní asi sluníčka moc neužije. Někteří vyšlechtění krasavci s barevným listem mají přímé sluníčko jako vstupenku k Charonovi. JP..

host - 169.25 (?), 14.2.2010 8:27

Taková zíďka, tak to je výzva.  Je to možné zazelenit kobercovými skalničkami, Né všechny chtějí slunce a řada druhů z rodů Androsace, Saxifraga vyslověně stím vyžadují. Pokud chcete rychle výsledek a "žádnou" práci tak doporučuji kapradiny, to je nádhera, je to nenáročné snadno k sehnání a v podstatě levné. Již trochu náročnější ale opravdu krásné jsou některé nízké líkovce nebo vřesovištní rostliny. Já bych z toho pochopitelně udělal skalku ale uznávám že to je náročnější. JP..

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz