Rostliny od řeky

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 55.57 (?)
7.8.2012 21:07

Rádo se stalo.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Amálie - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 1.132 (?), 6.8.2012 20:17, zobrazeno: 5926x

Prosím o určení názvů těchto rosltin

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 8.61 (?), 7.8.2012 8:52

Paní Amálie, to je maso! Zdá se, že si z téhle porce nikdo nechce ukousnout jako první a tak se odhodlávám a pustím se do toho. Nedělám si nárok, že vše bude opravdu správně a tak vyzývám i ostatní přispěvatele k polemice či lepšímu určení.

1. Netýkavka žláznatá (synonymum: netýkavka Royleova)

2. Vrbovka, snad vrbovka chlupatá.

3. Dvojzubec, snad dvojzubec trojdílný nebo dvojzubec černoplodý? Zde doplním i vědecký rodový název: Bidens, aby bylo zřejmé, že je to příbuzné k bidensu, který je pěstován jako balkónovka v truhlících a že kdo by chtěl tuhle truhlíkovou květinu nazývat česky dvojzubec, tak má recht.

4. Pcháč zelinný (stejně jako poslední kytka v souboru - č. 15), zde zatím nekvete, ale než dojdeme na konec, rozkvete.

5. Rozrazil potoční. I zde uvedu vědecký ("latinský") název kvůli jeho libozvučnosti: Veronica beccabunga, v druhovém jménu slyším ozvěnu afrických bubunů... A je jedlý: cituji "listy slouží jako příměs do salátů a patřily dříve z tzv. zelené devítce jarních bylinek, které napomáhaly vzpružit tělo po zimním období". Sám jsem ho ještě neochutnal.

6. Pcháč bahenní (či jiný druh pcháče).

7. Naše známá ježatka, tedy nejspíše ježatka kuří noha (nestudoval jsem odlišnosti dalších druhů ježatek a jejich přesné diagnostické znaky).

8. Některé ze rdesen, snad rdesno peprník - Persicaria (Polygonum) hydropiper?

9. Některý z merlíků, možná merlík bílý?

10. Okoličnaté - mrkvovité - miříkovité rostliny si bývají dosti podobné a těžko se někdy určují. Tak i v tomhle případě. Zkusím to nazvat nějakou děhelí anebo matizna bahenní. Angelica palustris???

11. Asi největší v celém souboru! Kdo má poznat takto malou klíční rostlinu?  S největší pravděpodobností bude z čeledi složnokvětých - hvězdnicovitých... Zkusím si tipnout: nějaký turan - Erigeron. Nebo třapatka - rudbékie - Rudbeckia?

12. Pěťour srstnatý.

13. Některý z mléčů, snad mléč drsný? (Při hledání téhle kytky jsem pro sebe objevil jinou kytku, kterou jsem dlouhá léta nemohl identifikovat, mléč rolní. Takže díky za tohle hledání.)

14. Další rdesno, tentokrát asi truskavec ptačí.

15. A jsme zpátky u pcháče zelinného. Už nám stačil vykvést.

Josef.

A dodám ještě poznámku: možná, že je lepší vkládat takovéhle fotky k určení v menších balíčcích. Možná, že se dříve dočkáte odpovědi, protože ne každý se chce zabývat hned 15 kytkama najednou. Ale zase Vás musím pochválit, že jste fotky alespoň očíslovala. Bez toho by v odpovědích mohl nastat zmatek.

Ať se Vám daří.

Amálie - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 1.132 (?), 7.8.2012 20:33

Pane Josefe,

udělal jste mi svými odpověďmi na mé neznalosti v poznávání rostlin velikou radost. Jsem za ně velmi vděčná a vážím si vašeho zájmu a času, který jste vynaložil.

Děkuji "-)

Amálie

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 55.57 (?), 7.8.2012 21:07

Rádo se stalo.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty