Rododendrony, thuje, borovice - nemoci?

host - 219.174 (?)
5.2.2007 14:56

Prosychání thují - vyřešte jednoduše. V drogerii (i v supermarketech) koupíte hořkou sůl. Podle návodu uděláte roztok, který aplikujte na thuje. Je nutné začít na jaře a 1x měsíčně postříkat, nečekejte až budou thuje hnědé. Funguje to, mám to vyzkoušení na radu jednoho chytrýho zahradníka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 192.21 (?), 29.9.2006 9:57, zobrazeno: 26477x

dobrý den,

téměř všechny naše rododendrony různého stáří mají letos od jara žluté a hnědé listy, které se kroutí a odpadávají. Několikrát jsme již aplikovali postřik, ale situace je stejná. Můžeme postřik dávat i nyní na podzim ? Nemůže být důvodem suché léto ? Rostliny hodně nyní zaléváme. Podobnou situaci máme s 20 let starou borovicí a thujemi. Od středu větévek jsou rezavé a usychající. Nyní je silně je zaléváme, děláme dobře? Děkuji.

host - 70.254 (?), 27.12.2006 23:33
Děláte jistě dobře, nemyslím si, že by to byl projev nějaké nemoci, léto bylo dost suché a celkově rok srážkově podprůměrný a mohlo se to na rostlinách podepsat.

host - 219.174 (?), 5.2.2007 14:56

Prosychání thují - vyřešte jednoduše. V drogerii (i v supermarketech) koupíte hořkou sůl. Podle návodu uděláte roztok, který aplikujte na thuje. Je nutné začít na jaře a 1x měsíčně postříkat, nečekejte až budou thuje hnědé. Funguje to, mám to vyzkoušení na radu jednoho chytrýho zahradníka.

host - 126.172 (?), 13.8.2007 20:18

S dovolením jsem si přečetl radu na prosychání thují, hořká sůl, to zkusím, jenom nevím, proč začaly prosychat teď, zálivku mají dobrou, jsou nově vysázené na jaře, celké cca 1,5 m a hnojené hnojivem na konifery, tak snad to pomůže.

Navíc začala prostřední v řadě a teď to chytá i jedna vedle.

host - 33.174 (?), 30.6.2007 12:35
Ty borovice, to může být houbová nemoc sypavka, chce to postřik proti houbovým nemocem. Co se týče rododendronů měli jsme s nimi taky velké a podobné problémy, protože máme na zahradě spíš zásaditou půdu.
Letos jsem je všechny vyndal, odstranil 50 cm zeminy. Dolů jsem dal větší štěrk. Na něj smrkové větvičky a na to všechno zeminu pro rododendrony, která je kyselejší. Letos kvetly skvěle, mají pěkné přírůstky, listy se nekroutí, ani nehnědnou. Ale v našich podmínkách se to bude muset zase po pár letech asi opakovat. Všechny keříky máme v polostínu pod třímetrovou lískou.
Chtějí kyselou půdu, dobrou zálivku ale ne přemokření /proto drenáž ze štěrku a větviček/.

host - 200.236 (?), 25.7.2007 10:06

Na zahradě mám již 3 roky zakořeněný rododendron. Letos byl obzvlášť krásný a na jaře měl 26 krásných vínových květů. Po odkvětu měl pěkné listy a byl úplně zelený, i nové narostlé listy byli dlouho pěkné. Během 14 dnů v červenci začaly listy opadávat, jsou postupně všechny svěšeny dolů a vůbec si nevím rady co s ním je. Zálivku má dobrou a půdu také. Může to být nějaká nemoc nebo je možné, nějaké cizí zavinění? Poraďte co se s ním mohlo najednou stát? Díky Ivana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz