Miltonia

host - 186.98 (?)
12.5.2009 7:44

Žloutnou všechny, nebo jen ty starsší? Pro orchideje je normální, že starší listy odchází. Zbydou po nich jen bezlisté pahlízy. Pokud žloutnou i mladé, pak asi nejsou v pořádku kořeny. Pokud kořeny uhnijí vlivem špatné zálivky... pak většinou, pokud se neudělá nějaké opatření, pěstitel příjde o rostlinu.

Karlos

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 65.147 (?), 11.5.2009 19:43, zobrazeno: 7001x

Dobrý deň, prosím vás o radu. Žltnú mi listy na miltonii jeden za druhým a mám pocit, že mi odchádza. Žltnú až tak, že ich musím odstrániť.Čo mám robiť? Dá sa s tým ešte niečo robiť?Prosím poradťe mi.

Katarína

host - 186.98 (?), 12.5.2009 7:44

Žloutnou všechny, nebo jen ty starsší? Pro orchideje je normální, že starší listy odchází. Zbydou po nich jen bezlisté pahlízy. Pokud žloutnou i mladé, pak asi nejsou v pořádku kořeny. Pokud kořeny uhnijí vlivem špatné zálivky... pak většinou, pokud se neudělá nějaké opatření, pěstitel příjde o rostlinu.

Karlos

host - 64.249 (?), 12.5.2009 8:42

Žltnú len tie pôvodné najstaršie. Rastlinka má vytvorené aj mladé výhony, no mám pocit, že vôbec nerastú. Sú rovnaké už od zimy. Dávam pozor, aby som ju neprelievala, zalievam len vtedy ked je substrát preschnutý.

Čo treba urobiť v prípade, že sú porušené korene?

Ďakujem veľmi pekne za radu.

Katarína

host - 186.98 (?), 12.5.2009 13:09

Miltonie jsou kytky spíš do temperovaného skleníku. Musí fungovat i doma, ale na zimu bych je dal někam kde je teplota kolem 15°C a spíš je méně zaléval. V tuhle dobu by ale měly valit! Můžete ji vyjmout z květníku a podívat se jak kořeny vypadají. Nejhorší je, když je hlavní válec kořene mrtvý a je vodou rozmáčený, kolem středového vlákna, které je drátovité.  To poznáte. Pokud kytka z nějakého důvodu přišla o kořeny, dopošučuju nasadit ji do směsi rašeliníku a polystyrenu, a přikrýt sáčkem... tam většinou rychle pustí nové. pak zasadit do osvědčené směsi, kde je třeba drobnější borka, hrubá rašelina(odstranit prach), perlit, trocha rašeliníku... něco polystyrenu na dno... Pokud to ale nemáte vyhmatané, tak nevím. Možná to co tu píšu je zbytečnost a kořeny jsou OK. Orchideje samo chtějí také hnojit, jako každá jiná kytka. Osobně mám nejraději vegaflor a to 0,2% nebo kristalon třeba 0,05%.  0,1% ji sice nezabije, ale raději ho ředím. Stačí jednou za 14 dní. Miltonie má ráda víceméně stálou vlhkost směsi, ale jen mírnou a vzdušný subtrátek, má jemné kořeny tak může být jemnozrnný, narozdíl od "kusů", pro epifyty. Komerční pěstitelé samo mohou sadit do univerzálních drtí z borky, ale pro domácího parapetáře jsou jistější směsky. Oni do toho cpou hnojiva fest, každej týden 0,1% a různé poměry dusíku a drasla, pak když chtěj aby to nakvetlo tak tomu dají více drasla a fosforu... Valí na to tryskama živné roztoky shora, nebo to pěstují systémem příliv odliv, takže ty kytky prostě "Jedou" Ale doma v bejváku takto jet nemohou, a tak nastávají problémy se ztrátou kořenů a td. Holt orchideje z BAU jsou po odkvětu na vyhození:-)

Karlos.

host - 64.249 (?), 12.5.2009 14:06

Ďakujem za veľmi vyčerpávajúcu odpoveď. Super. Takto som sa to nikde nedočítala a je vidieť, že máte bohaté skúsenosti. Ešte raz veľmi pekne ďakujem. Pokiaľ začnú žltnúť ďalšie listy, tak ju vyberiem zo substrátu a pozriem na tie korienky. Určite sa to oplatí. Je to krásna rastlinka.

Zhodou okolností pochádza tiež z BAU. A stalo sa mi niečo podobné u Phalenopsisu, z piatich som 4 zachranila, no jednu sa mi nepodarilo. Preto radšej kupujem orchidei z iných marketov ako BAU.

Ďakujem.

A ešte jedna otázka: u Phaly mi z jednej koreňovej sústavy vyrastajú 2 samostatné rastliny, ktoré majú 2 samostatné srdiečka. Zavadzajú si navzájom. Ako ich môžem rozdeliť, aby som ich nezlikvidovala?

Ďakujem

Katarína

host - 186.98 (?), 12.5.2009 14:27

Já např. Miltonie nepěstuju:-) Ale nemyslim si, že bych napsal blbosti...

Phalaenopsisy se rozdělí samy, časem. Jednoduše budou přirůstat, protahovat se a časem budou mít dost svých kořenů a mohou se roztrhnout.

Kdyby Vám však přeci jen jeden vadil, uřežte ho a vyhoďte.(slabý vtip, vím)

Karos ©

host - 64.92 (?), 12.5.2009 16:10

Myslím, že radšej počkám kým sa začnú sami rozdeľovať. :-)))

A ešte raz veľmi pekne ďakujem.

Ak budem mať zase najakú pestovateľskú krízu tak sa ozvem.

Ozaj : Cambria... mala krásne zelené zdravé listy, no začali sa na nich vytvárať slabo zeleno-žlté škvrnky. Nie je to ani hniloba a ani nevysychajú. Môže to byť od slnka? a čo s tým robiť? (Sú to pomerne nové listy)

Ďakujem a touto otázkou naozaj končím...:-)))

Katarína

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025