Makleaya chřadne
|
|
 |
 |
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 128.74 (?) 8.6.2014 11:40
Postupně:
-
Rašelinu nemám, vápenitá půda tu není.
-
Možná jílovitost Vaší půdy má také vliv na přijímání živin, kořeny mohou trpět nedostatkem vzduchu (asfyxie)...
-
Mech není jednoznačným indikátorem kyselé půdy. Viděl jsem mech v aktivním vápencovém lomu, zaprášený od vápencového prachu a nijak mu to nevadilo.
-
Okecek byl vysazen a rostl i v Lednici v parku, nevzpomínám si, že by trpěl, nebo se mu to líbilo, ale půda tam asi bude vápenitá (třeba tím padá moje dřívější úvaha o převápnění).
-
Možná, že jsem se spletl při stanovenídůvody chlorózy Vašeho okecku.
-
Co bych udělal já: část porostu/několik rostlin bych nyní přesadil pěkně se zemním balem na jiné místo v zahradě, do trochu jiných podmínek, pěkně připravenou půdu..
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 178.38 (?), 5.6.2014 8:17, zobrazeno: 2947x
Dobrý den, měla jsem krásný záhon okecku, ale je čím dál tím bídnější, nedaří se jí. Zkoušela jsem záhon vyhnojit uleželým koňským hnojem - nepomohlo, Cererit - nic, NPK - nic. Vůbec se nemnoží, ubývá, už mi tam zbylo jen pár rostlin, které vypadjí prachbídně Nevíte prosím, co jí chybí? Už si nevím rady, jen mi to tam zarůstá, mimochodem - jestli to třeba nenapoví: rozrostl se tam hlavně podběl, popenec a všudypřítomná přeslička s kopřivama
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 238.226 (?), 7.6.2014 14:40
Okecek (krásné jméno! Jak asi vzniklo?) mám, ale roste si tak nějak sám v koutě zahrady spolu s vysokými rudbékiemi (mají navrch, měl bych je protrhat) a v blízkosti vysokého bambusu (listoklasec nahý - Phyllostachys nuda).
Na Vašem okecku je vidět doslova ukázková chloróza se žlutouplochou listů a zelenou žilnatinou: jestli se nepletu, je to projev nedostatku železa, možná v důsledku nadměrného pH/nadbytku vápníku. tak by mu možná prospělo okyselení půdy rašelinou či nějakým kysele působícím hnojivem...
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 178.38 (?), 7.6.2014 21:01
Děkuju pane Josefe konečně se nade mnou někdo smiloval máte u okecku rašelinu, nebo je vaše půda přirozeně bez vápna? Tady je půda jílová, těžká, jestli je v ní vápno netuším, ale zase se mi tu daří i rostlinám mající v oblibě kyselejší půdy, přistíněná místa jsou zamechovaná, tak jsem si říkala, že kyselá je... Jedině, že by macleaya byla vyloženě na vápno vnímavá? Zrovna ty kopečky v zahradě jsou navážka půdy bůhví odkud možná, že ta bude vápenatá. Rašelinu jsem zrovna vysypala na kanadské borůvky, zkusím sehnat a i to hnojivo se železem... Napadlo mne to samozřejmě taky, jen když studuju příznaky nedostatku toho či onoho prvku na rostlinách, některé jsou si hodně podobné...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 128.74 (?), 8.6.2014 11:40
Postupně:
-
Rašelinu nemám, vápenitá půda tu není.
-
Možná jílovitost Vaší půdy má také vliv na přijímání živin, kořeny mohou trpět nedostatkem vzduchu (asfyxie)...
-
Mech není jednoznačným indikátorem kyselé půdy. Viděl jsem mech v aktivním vápencovém lomu, zaprášený od vápencového prachu a nijak mu to nevadilo.
-
Okecek byl vysazen a rostl i v Lednici v parku, nevzpomínám si, že by trpěl, nebo se mu to líbilo, ale půda tam asi bude vápenitá (třeba tím padá moje dřívější úvaha o převápnění).
-
Možná, že jsem se spletl při stanovenídůvody chlorózy Vašeho okecku.
-
Co bych udělal já: část porostu/několik rostlin bych nyní přesadil pěkně se zemním balem na jiné místo v zahradě, do trochu jiných podmínek, pěkně připravenou půdu..
Josef.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|