Konvalinko, na otázku : vy jste přímo ze ZOO? odpověď : ano, od 9 do 17 mne lze vidět v pavilónu vopic
,
.
c) je správně - ty kytky znám, mám je nakoukané, mj. obě zmíněné salvie pěstuji ve své sbírčičce. Veronicy mám také - ale v daleko menší míře. Mezi mé oblíbence patří spíše Veronicastra, kvůli jejich majestátnosti, strnulosti, nádherným listům.
Na toto forum přispívám pouze sporadicky, ale tomu vybídnutí na rozsouzení od pana Josefa prostě nešlo odolat..
. Pane Josefe, děkuji.
ad rozdíly - u veronicy jsem nikdy nezaznamenala takové nahloučení (množství) květenství, keřík je více rozvolněný, květenství jsou delší. Martin má pravdu, rozkvétají na rozdíl od salvie od spodu, tím i vzniká dojem špičatých konců květenství. Liší se i v listu.
Habitus - je u veronicy rovný (stejná šířka u báze i vrcholu rostliny, max. lze říci, že je možný tvar V. Salvia n. Adrian se právě trošku převalí tam, kde se jí naskytne prostor - na té fotce je to vidět - tvar zaoblený + množství ještě nerozkvetlých květních "klásků" - tím na rozdíl od Veronicy kvete pak podstatně déle.)
Zmiňované Veronicastrum virginicum dorůstá výšky více než metr (a nižší neznám).
Květa