Kdo určí názvy rostlin?

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?)
18.6.2012 19:45

Děkuji všem diskutujícím a hlavně paní Květě za zcela přesné určení květin. Jihlavskou ZOO máme rádi a hlavně nejblíž a navštěvujeme ji tak 5x do roka, tak se třeba při příští návštěvě setkáme smiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 70.237 (?), 17.6.2012 14:45

Spíše než na rozrazil viržinský to tipuji na nějakou odrůdu rozrazilu klasnatého, (případně ještě rozrazilu dlouholistého). Rozrazil viržinský (Pseudolysimachion virginicum) vypadá vyšší a má více klasů na lodyze.

Josef.

host - 179.90 (?), 18.6.2012 1:04

Na fotce z Jihl. ZOO jsou opravdu šalvěje.

(teda nevím, jestli na mne dáte, že.. laugh)

fialová je Salvia nemorosa Caradonna,

bílá Salvia nemorosa - Schneekönigin (Adrian).

host - 179.90 (?), 18.6.2012 1:07

Ještě k předchozímu příspěvku připojuji podpis - Květa

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 7.17 (?), 18.6.2012 5:51

Paní Květo, děkuji. Při takhle přesném určení a vyhledání přílušných odkazů nelze, než uznat, že máte pravdu Vy, konvalinka a Michak K. Mýlil jsem se.

Josef.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 18.6.2012 11:40

Tak já když jsem pak viděla ten příspěvek s fotkou rozrazilu, jsem si přestala být jistá, jelikož jsem si myslela, že v tom květenství bude přeci jen větší rozdíl na první pohled. Doma mám nízký červený, ten dlouholistý modrý a teďka mi přišel viržinský růžový - zrovna jsem ho v pátek sázela. Na fotce rozrazilu byl rozdíl v květenství snad nulaindecision nebo opravdu jen minimální, no a listy u fotky ze ZOO vidět nějak nejsou... Paní Květo, Vy jste přímo ze ZOOsmiley nebo jste se nám tam zašla mrknout?wink

host - 179.90 (?), 18.6.2012 17:13

Konvalinko, na otázku : vy jste přímo ze ZOO? odpověď : ano, od 9 do 17 mne lze vidět v pavilónu vopic cheeky, laugh.  

c) je správně - ty kytky znám, mám je nakoukané, mj. obě zmíněné salvie pěstuji ve své sbírčičce. Veronicy mám také - ale v daleko menší míře. Mezi mé oblíbence patří spíše Veronicastra, kvůli jejich majestátnosti, strnulosti, nádherným listům. 

Na toto forum přispívám pouze sporadicky, ale tomu vybídnutí na rozsouzení od pana Josefa prostě nešlo odolat.. laugh. Pane Josefe, děkuji.

ad rozdíly - u veronicy jsem nikdy nezaznamenala takové nahloučení (množství) květenství, keřík je více rozvolněný, květenství jsou delší. Martin má pravdu, rozkvétají na rozdíl od salvie od spodu, tím i vzniká dojem špičatých konců květenství. Liší se i v listu.

Habitus - je u veronicy rovný (stejná šířka u báze i vrcholu rostliny, max. lze říci, že je možný tvar V. Salvia n. Adrian se právě trošku převalí tam, kde se jí naskytne prostor - na té fotce je to vidět - tvar zaoblený + množství ještě nerozkvetlých květních "klásků" - tím na rozdíl od Veronicy kvete pak podstatně déle.)

Zmiňované Veronicastrum virginicum dorůstá výšky více než metr (a nižší neznám).

Květa

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 18.6.2012 19:45

Děkuji všem diskutujícím a hlavně paní Květě za zcela přesné určení květin. Jihlavskou ZOO máme rádi a hlavně nejblíž a navštěvujeme ji tak 5x do roka, tak se třeba při příští návštěvě setkáme smiley

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 119.32 (?), 15.7.2012 23:10

Ještě doplním takovou perličku: poté, co zde byla určena bílá kytka jako šalvěj a nikoli jako rozrazil (jak jsem původně také tvrdil) jsem šel po jisté zahradě a uviděl jsem prakticky tu samou kytku. První, co mne napadlo bylo: " A hele, rozrazil! A je úplně stejný jako ta šalvěj na fotce. Kdo to má rozeznat???" Teprve zblízka a podle vůně při rozemnutí listu jsem uznal, že to je opravdu ona bílá šalvěj. Nečekal jsem ji tam.

Foto přikládám (teprve dnes jsem stáhl fotky z telefonu).

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025