jedná se o durman?

host - 165.197 (?)
20.7.2006 14:32

Myslím, že by se mohlo jednat o planou formu durmanu, která se u nás vyskytuje a je možné, že se vám objeví na zahradě i neplánovaně.

Šlechtěný durman totiž nevytváří plody a tím pádem semeno, množí se řízky. Naopak planá forma vytváří plod plný semen /případ dva roky starý, kdy si studenti vysoké školy udělali čaj z durmanu/.

Přesazení vyloženě miluje a tím spojené hnojení, třeba chlévská mrva. Durman jako takový přezimuje v temnu, zastřižený nakrátko, s nízkou teplotou, ne však pod bod mrazu. Jak je to ovšem s planou formou nevím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 113.14 (?), 16.7.2006 9:48, zobrazeno: 4440x
Dobrý den, ze semínek jsem si vypěstovala rostlinku a nejsem si jistá, zda jde o durman - má bílé trumpety jako durman, ale květy jsou vzpříméné, nikoli otočené k zemi jako u durmanu, který jsem našla na obrázku. Ještě bych se chtěla zeptat, jak tuto již velkou rostlinu přesadit do květináče a zda je to vůbec možné (kvůli možnému přezimování), zkoušela jsem rostlinky rozsadit po zahradě, ale jakmile jsem je přesadila, většina uvadla, zůstaly jen ty nejmenší. Předem děkuji za odpovědi.

host - 165.197 (?), 20.7.2006 14:32

Myslím, že by se mohlo jednat o planou formu durmanu, která se u nás vyskytuje a je možné, že se vám objeví na zahradě i neplánovaně.

Šlechtěný durman totiž nevytváří plody a tím pádem semeno, množí se řízky. Naopak planá forma vytváří plod plný semen /případ dva roky starý, kdy si studenti vysoké školy udělali čaj z durmanu/.

Přesazení vyloženě miluje a tím spojené hnojení, třeba chlévská mrva. Durman jako takový přezimuje v temnu, zastřižený nakrátko, s nízkou teplotou, ne však pod bod mrazu. Jak je to ovšem s planou formou nevím.

host - 109.71 (?), 3.10.2006 22:52
Jde o jednoletku. Plody jsou jako pichlavé kaštany.Ten nepřezimuje. Stačí si nazbírat pár semínek .Aspoň tak mě to bylo letos vysvětleno. Moc se mě líbil a tak to příští rok vyzkouším!
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz