Letos jsem si ze semínek vypěstovala 5 kalabas. Jednu jsem nechala plazit se po zemi, zbývající 4 jsem vysadila k drátěnému plotu. Plodit začala dříve kupodivu ta, co se plazila po zemi. Kalabasy se v brzku z plotu přestěhovaly na stromy švestek. Včera jsem jich několik sundávala za použití žebříku. Sklízím je ve velikosti do 75cm. V této velikosti ještě nemají vůbec žádná semínka. Jsou výýýborné, kam se hrabou cukety!! Cuketa má velké ztráty kvůli odlévání velkého množství vody na rozdíl od kalabasy, která nepouští žádnou vodu ani po osolení. Nerozvaří se do bláta při dušení, ani při opékání, po tuto dobu přijímá kalabasa chuť použitého koření, výsledek je vždy "al dente". V pokrmech je skutečně chuťově skvělá. Používám ji stejně jako cuketu, ale je daleko a daleko chutnější. Nástup sklizně je však ve srovnání s cuketou velmi pozdní. Sklízím je teprve 2 týdny, cukety mi již pomalu odcházejí. Pokud rostliny nespálí mráz, cukety budou kalabasami skvěle nahrazeny. Copak jste z té vaší kalabasy uvařili a jak vám chutnala?