Podle té druhé fotky bych to tipla na Tradescantii (podenku), stačí, když tam ptáček upustí semínko... Je to trvalka, květy od bílé přes růžovou a fialovou až do modré mají tři lístky (na té první fotce už asi částečně opadly). Dost se sama vysemeňuje. Lída
Podle té druhé fotky bych to tipla na Tradescantii (podenku), stačí, když tam ptáček upustí semínko... Je to trvalka, květy od bílé přes růžovou a fialovou až do modré mají tři lístky (na té první fotce už asi částečně opadly). Dost se sama vysemeňuje. Lída
Po ránu jsem si říkal, že to určitě bude tak, jak psala Lída. Akorát mi neseděly u "běžné trvalkové" podeňky (tradescantia andersiniana, T. virginiana apod.) ty široké listy. Tak jsem to nechal být. Nyní - po Lídině výzvě :-) - jsem se do "toho" obul více. Po prohledání příslušné čeledi (křížatkovité Commelinaceae) jsem dospěl k názoru, že by se mohlo jednat buď o křížatku vzpřímenou - Commelina erecta nebo křížatku obecnou - Commelina communis či jiný druh křížatky. Josef.
Děkuji moc, tak vida, křížatka. Pátrala jsem po názvu už dlouho. Bránila jsem se té podeňce, protože ta dělá fakt parádu, zatímco tato křížatka je takové nic, zato když se ten záhon lehce poryl, rostla naprosto všude. Květu zdar!