Bergenii mám na 1 místě cca 40 let. Některé listy zežloutnou a ""rostlina putuje" směr slunce. Černé fleky myslím nikdy neměla. To by mohla být nějaká houbová choroba... I když je to divné, bergenie je klasická stínomilka.
Na listech bergenie se mi objevují černé fleky od nichž list postupně usychá. Nevíte někdo zda je to nějaká choroba nebo třeba nedostatek živin a připadně co s tím?
Bergenii mám na jednom místě desetiletí, vždy po mrazech vypadá na zajití - a v dubnu se listy zvednou. Fleky zatím neměla, ale hodně nezdravě vypadající listy bych kvapně ustřihávala, jsou-li ty fleky choroba, třeba se nerozšíří...
mám už asi čtvrtým rokem vysázený záhon bergénií, po všechny čtyři roky byly vždy silné a krásně kvetly... letos jsem je tedy na jaře více obrala - moc nekvetly :-(ale hlavně - teď jsou i okousané listy - a to celkem dost - vypadá to jako kdyby vzal někdo nůžky se zubatým okrajem a každý list cikcak po obvodu celý stříhal... čím bych měla bergénie postříkat? za reakci děkuji..
Bergenii mám na 1 místě cca 40 let. Některé listy zežloutnou a ""rostlina putuje" směr slunce. Černé fleky myslím nikdy neměla. To by mohla být nějaká houbová choroba... I když je to divné, bergenie je klasická stínomilka.