Anturie - jak rozeznat druh

host - 49.39 (?)
7.2.2011 17:36

Doplnil bych, že andreanum má listy protáhle srdčité a velmi dlouze řapíkaté (délka řapíků v decimetrech); scherzerianum má listy podlouhlé a spíše krátce řapíkaté (délka řapíků v centimetrech).

Podle mé paměti snad i andreanum "vytahuje" kmínky a snad se dá seříznout (ale je to už dlouho, kdy jsem se s nimi častěji setkával).

Vždy bylo náročnější na pěstování andreanum a pěstovávalo se ve sklenících pro řez květů. Scherzerianum bývalo méně náročné a častěji se pěstovalo v květináčích i jako pokojová rostlina. Nyní jsou ale běžně k vidění i hrnkové rostliny A. andreanum k domácímnu pěstování, takže jsou jistě vyšlechtěny i daleko odolnější odrůdy, než tomu bylo dříve.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 50.98 (?), 7.2.2011 16:09, zobrazeno: 6030x
Mohl by mi prosím někdo poradit, jak od sebe rozeznám druhy anthurium andreanum a anthurium scherzerianum? Květy, listy a jiné znaky. A jejich nároky na pěstování. Děkuji.

host - 50.98 (?), 7.2.2011 16:28
A ještě jsem se chtěl zeptat, když už má anturie vzrostlý kmínek, jak s tím naložit? Seříznout a pustí vedlejší výhon, nebo neřezat a dát oporu?

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 166.4 (?), 7.2.2011 17:19

Scherzerianum je celkově menší, tvoří kmínky a květy mají zakroucený toulec.

Andreanum je velké až obrovské, tvoří spíše trsy a toulec je rovný nebo lehce do oblouku.

Příliš vysoké scherzerianum mužete seříznout, vršek znovu zakořenit a spodní část obrazí.

host - 49.39 (?), 7.2.2011 17:36

Doplnil bych, že andreanum má listy protáhle srdčité a velmi dlouze řapíkaté (délka řapíků v decimetrech); scherzerianum má listy podlouhlé a spíše krátce řapíkaté (délka řapíků v centimetrech).

Podle mé paměti snad i andreanum "vytahuje" kmínky a snad se dá seříznout (ale je to už dlouho, kdy jsem se s nimi častěji setkával).

Vždy bylo náročnější na pěstování andreanum a pěstovávalo se ve sklenících pro řez květů. Scherzerianum bývalo méně náročné a častěji se pěstovalo v květináčích i jako pokojová rostlina. Nyní jsou ale běžně k vidění i hrnkové rostliny A. andreanum k domácímnu pěstování, takže jsou jistě vyšlechtěny i daleko odolnější odrůdy, než tomu bylo dříve.

Josef.

host - 50.98 (?), 7.2.2011 17:37
dekuji za rady :)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky >