Žloutnutí listů na jedné kosterní větvi



marysek - (2) - 110.143 (?) 
17.9.2022 14:11, zobrazeno: 860x

Dobrý den, 

Prosím o radu co se může s třešní dít. Stáří stromu cca 15let.

Na větvích jedné kosterní větve od konce srpna najednou žloutnou listy a přijde mi, že odchází celá větev. Ostatní větve jsou ještě zelené a vypadají zdravě.

Je lepší ji celou odstranit aby neodešel celý strom nebo zatím ponechat a řešit až na jaře?

Děkuji.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.94 (?), 17.9.2022 22:18

Kdyby to bylo po odkvětu, tipla bych moniliový úžeh - ale teď? Nejsou na té větvi někde u kmene piliny? -mohl by tam být drtník...

Být to můj strom, tak tu větev dám raději pryč.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 232.16 (?), 18.9.2022 8:56

Paní Lído, já bych osobně netipoval nic, protože z té fotografie se nedá vyčíst nic. Možností je určitě celá spousta. Např nevíme co se skrývá pod nátěrem kmene. Příčinou může to být mrtvice, nebo taky dřevokazný hmyz. Osobně jsem nedávno likvidoval okrasnou vrbu, roubovanou ve výšce 1,8m, protož již několikátý rok na jedné straně uschly větve a na straně druhé, přímo bujela a protože narostllá hmota má poměrně velkou hmotnost, tak se strom nakláněl, ve snaze ho nějak vyrovnat a zafiksovat, se kmen u země zlomil a tím pádem jsem zjistil příčinu. Z lomu jsem vytáhl housenku drvopleně, zvící velikosti mého malíčku a několik housenek menších, tak do tří centimetů. Potvůrky vyžíraly kmen, jen na jedné straně a tím pádem korunka nad tímto požerem prosychala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
marysek - (2) - 110.143 (?), 25.9.2022 23:03

Zdravím,

předem díky za reakci na můj dotaz. Kůra na kmeni se po vydatných deštích od poloviny srpna na dvou místech opravdu uvolnila a odhalila co je pod ní, klejotok, obnažené dřevo, hmyz jako sviňky, stonožky, hmyz tam ale naklade vajíčka a škůdci přezimují. Pokusím se očistit, očkrabat, ošetřit proti houbovým chorobám, ošetřit rány balzámem a nátěrem. Smůla jen, že je před zimou a nezjistil jsem to v červnu. Celou větev dát pryč teď před zimou je asi blbost co? Je na ní místy to, co na kmeni. Nemusel by to strom přežít, ale asi není co ztratit. Je to chutná ranná třešeň a pokusil bych se jí ještě nějaký čas udržet při životě. Kůra na kmeni je opravdu hodně popraskaná a začíná to i nad rozvětvením.Přidávám pár fotek.

odloupnutá kůra
odloupnutá kůra
kmen před obnažením
kmen před obnažením
po očištění
po očištění
kmen před obnažením 2
kmen před obnažením 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.196 (?), 26.9.2022 9:39

Okamžité, bezodkladné odstranění churavé větve je v zájmu zlepšení zdr.stavu stromu žádoucí. Při okladu do jara hrozí průnik infekce do dosud méně postižených částí-už teď se to jistě děje, jen časem těch chorobných výpotků přibývá, může jít i o mycelium hub... SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika