Záchrana staré třešeně



Stránky: 1,  2   
host - 208.166 (?) 
21.6.2015 17:01, zobrazeno: 10751x

Na zahradě máme 70.let starou třešeň, která asi už mnoho let nevydrží. Jseme s ni náramně spokojeni. Chtěli by jsme zachovat alespoň odrůdu (údajně se jedná o Velkou černou chrupku).

Asi jediné řešení je naroubování na nějakou vhodnou podnož. Má otázka je kde sehnat vhodnou podnož pro naroubování jednoho dvou kusů. Zkoušeli jsme naroubovat na odkopky z matečního stromu, ale ty nějak moc nerostou - za dva roky povyrostly ani ne o 10 cm. Je zde někdo kdo by nám poradil kde v okolí Ústí nad abem seženeme vhodnou podnož?

Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 21.6.2015 17:29

Podnože se nejlépe získávají výsevem z pecek. Buď seženete pecky z planých třešní ptáčnic, nebo z kulturních třešní (nejlépe pozdních). Další možností je nákup podnoží ze Sempry Turnov (známé především jahodami).

Další možností je, spojit se s produkční školkou, která již podnože ve školce má, aby Vám udělali "stromek na přání". Protože jste z Ústí nad Labem, neváhal bych se zeptat v SŠZaZe A. E. Komerse, Děčín - Libverda, respektive v jejich školce. Při uvážení poštovného za zaslání podnoží jsou dva výlety do Děčína srovnatelné a navíc je to na jistotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.166 (?), 21.6.2015 17:49

Děkuji za informaci. Ten Děčín vypadá slibně. Nemáte kontakt na někoho konrétního kdo se tímto zabývá?

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 21.6.2015 18:12

Po vložení příspěvku jsem brouzdal po odkazovaných stránkách (na proklik) a koukám, že jednu cestu ušetříte. Nemusíte totiž vozit rouby, protože vámi žádanou odrůdu mají v základním sortimentu (tj. mají vlastní matečný strom).

viz. odkaz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 208.166 (?), 21.6.2015 18:28

Máte pravdu. Na poprvé jsem ji také přehlédl. Mám to tedy ulehčené. Nyní je už pozdě na sadbu, tak snad bude i v zimní nabídce. 

Děkuji mnohokrát za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 21.6.2015 18:33

bude, na něčem se přeci žáci učit musí, tak sortiment vychází z dostupných matečných stromů. Taky se mohou učit kontejnerovat neprodané kusy = zeptejte se na kontejnerovanou, pokud nechcete čekat do podzima nebo na jaro.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 21.6.2015 23:01

Dobrý den.
Sice tomu co píšete částečně nerozumím, ale můžu popsat svůj vlastní postup. Nerozumím tomu, že už máte nějaké štěpovance a ty moc nerostou. Porostou Vám tedy nové, další? To musíte asi vyřešit kde Vám rostou, v čem rostou, mají vodu, atd.
Cca za měsíc bude ideální doba k letnímu očkování třešní. Očkování je snadné (klasický T řez a očko s 1cm řapíku) a ujímavost mívám dost vysokou. Takže si v terénu ve Vašem okolí, kde rostou třešně a není příliš sucho, najdete vhodné semenáče. Nejvhodnější se mi zdají kmínky o síle prstu (dost libovolně čího a kterého). Z jednoho proutku (roubu) se mi povede i 5 oček. Cca za 15-20 dní po očkování odstraním ovázání a na jaře ujmuté očkovance, ty které se bez úhony dočkaly jara, přesadím domů a pěstuji dál. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.150 (?), 22.6.2015 21:44

Rouboval jsem klasickou kopulací, ale na špatnou podnož. Z neznalosti věcí jsme vykopali výmlatky rostoucí z hlavních kořenů třešně. Kořernový bal slabý, Rouby se ujali, ale na to, že jsme je roubovali loni na jaře, není příliš velký posun v růstu. Jak jsem psal výše, za celou dobu povyrostly o cca 10 cm a to je pravidelně zalévám a hnojím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 23.6.2015 8:24

Dobrý den.
Roubování kopulací je dobré. Když je srůst dobrý, nemá stromek do začátků vlastně žádnou ránu. Štěpování čerstvě přesazených podnoží (semenáčů z terénu) není nejlepší, je skoro vždycky spojené s tím, že mají mízu pozdě a po naštěpování to moc neroste a srůsty jsou horší. Já to (a špatně) dělám proto, že se rozhodnu pozdě. Pak takový štěpovanec vyžaduje mnohem víc péče a výsledky jsou slabší.
Když Vám ale roubovance přežily první rok, tak by už letos měly růst mnohem lépe. Myslím si, že je to nyní o kvalitě srůstu a o péči.
Myslím si, že v terénu lze nalézt vhodné třešňové semenáče. Trošku cvik. Jsou to neošetřovaná, klidná místa, raději vlhčí, pod třešněmi (i planými), nebo pod stromy kde nocují ptáci žeroucí třešně. Tam bývají semenáčků spousty. Pak se rozhodnete, jak dál. Jestli štěpovat na místě a pak přesadit nebo obráceně. Při letním očkování na místě využijete snadnost postupu, přistínění podrostu a do podzimu či do jara máte čas na připravu záhonku (školčičky) pro přesazení již ujmutých očkovanců. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 23.6.2015 9:04

Na Velkou černou chrupku jsem narazil ltos poprvé (aspon myslímn že to je ona). Nneí to zdá se dnes už běžná záležitost. Zrovna začínala uzrávat, chutově určitě nezklamala a to byla teprve na začátku.

Co se týče přeroubování stromu, nejlepší postup je opravdu takový jak doporučuje JG. Vykopat mladé plánky, zasadit na podzim na zahradu, na jaře hlouběji seříznout a nechat růst. Do podzimu vám naroste dvoumetrový stromek, který můžete na jaře roubovat kopulací v korunce. Ujímatelnost na takových to podnožích je velice vysoká, při správném provedení prakticky taková jako u jádrovin. Mám tu letos doma takových to přesazených pláněk ke dvoustům a maj se čile k světu. Bude co roubovat, letos opět zajíamvé objevy, jen ta Troprichterova mi stále uniká, aspon nemám tu stoprocentní jsitotu. Máte někdo zkušenosti s touto legendární polochrupkou o které Říha napsal, že v době jejího zrání je jakákoliv jiná odrůda zbytečná? Předpokládám že lepší odrůda, která zraje v tu dobu stále neexistuje...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika