Višeň



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 241.189 (?) 
29.10.2008 0:30

O višních toho tady bylo řečeno mnoho, ale nikdo s diskutujících nezmínil starou skvělou odrůdu Vackovu, která je velmi velmi raná a úrodná. Dost dobře nechápu, proč se již nepěstuje (asi je příliš křehká a nelze ji transportovat). Je zatím tím nejlepším ve višních s čím jsem se mohl kdy setkat. V našich zeměpisných šířkách (na Mělnicku) má navíc tu výhodu, že díky své ranosti unikne červivosti, což se o žádné pozdější višni u nás říci nedá. Všechny jsou napadány vrtulí třešňovou. Višeň je výborná na jídlo, neboť je méně kyselá a výborně použitelná pro zpracování na kompoty, džemy i do pečiva. Koláče, ovocné knedlíky, nebo bublanina jsou bezkonkurenční.

Již několik let marně sháním stromek této skvělé odrůdy, neví někdo z vás odborníků, kde by se dal stromek višně Vackovy sehnat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 4.122 (?), 21.8.2009 21:24

Vackova višeň:

máte štěstí pane(snad),  cituji z knihy  :..Pochází z výsevu pecek "Ostheimské"(Vlasačky) v okresní školce v Chlumci nad Cidlinou. Pomolog Jan Říha, tutuo odrůdu vybral a nazval ji podle starosty okresu, který se zasloužil o založení školky. Do listiny povolených odrůd byla zapsána r. 1954. I když byla v r. 1984 restringována, stále se vysazuje. Udržuje ji šlechtitelská stanice ovocnářská Těchobuzice.  tolik citace z knihy : " POMOLOGICKÝ ATLAS 1, autoři: Josef Kutina a kolektiv.     Snad pomůže, mojmas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 233.125 (?), 14.10.2009 12:50

Chtěl bych reagovat na Váš příspěvek. Vackova višeň je na jednu stranu výborná chutově, na druhou stranu má však dost nepříjemných vlastností. Jednou z hlavních je cizosprašnost, druhou je vytržitelnost pecky z plodu při sklizni - višeň "teče". Pěstuji tuto višeň na Hradecku a nemohu s Vámi souhlasit ohledně napadení vrtulí třešňovou. Za posledních 15 let snad ve dvou až třech případech nebyla napadena, v ostatních bohužel ano, Navíc, oproti ostatním odrůdám (jiná odrůda v těsné blízkosti nebyla napadena vůbec) ji mají rádi černé mšice. Pokud višeň nestříkáte, jsou plody jimi obalené. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bych proto tuto odrůdu nikomu nedoporučoval!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 209.89 (?), 19.6.2015 23:39

Dovolím si reakci k odrůdě Vackova:

Plně s vámi souhlasím a mám podobné skušenosti. Mám jeden mohutný strom na ptáčnici a je ještě z první republiky. Červivosti u mne unikne, velmi rychle zraje. Plody používám všestranně - víno, marmelády i přímý konzum. Chuť je špičková.Nikdy jsem neřešil problémy s opylením. Vždy sklidím kolem 50kg plodů.Rozhodující je ale počasí v době květu, pokud prší, včely nelétají a špatně se to opyluje.  Nevím co koho vedlo k tomu napsat, že se při sklizni odděluje pecka od dužniny. Trhám je v plné zralosti a výborně se trhají - všechny stopky zůstanou na stromě a v košíku plod s peckou...

Já tuto odrůdu velmi doporučuji, loni jsem narouboval výmladek podnože takže vlastně budu mít jeden další stromek.

Jediné menší vada je, že višeň dost rychle přezrává a brzo začíná hnít - takové hnědé skvrny na plodech. Takže pokud jsou dole plody zralé, na vršku stromu jsou přezrálé. Chce to dobře vystihnout dobu sklizně. Nejdříve hnijí vždy plody na šlahounovitých větvích rostoucích dolů. Tyto vyholené větve - jen na konci je pár plodů a celá větev je holá-jsou zděděny po višni oseheimské, ze které Vackova pochází. Plody jou na těchto výhonech rovněž zpravidla menší než samostatné ve středu koruny.

Šťáva je dost barvivá a dužnina relativně měkká, ale to může být i výhoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.88 (?), 21.10.2015 21:23

Nevíte prosím někdo, kde se dá koupit v současné době višeň Vacková?

Jarda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.3 (?), 14.3.2016 21:36

Stromky Vackovy asi už neseženete. Já mohu posloužit jedině s rouby. Naroubovat to na ptáčnici na trvalém stanovišti je snadné a stromky rostou lépe než přesazované s porušeným kořenovým systémem. Letos by se to ještě dalo stihnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 15.3.2016 8:44

Vackovu jsem pěstoval před lety, už ji dlouho nemám. Určitě nebyla špatná, ale v současnosti množené višně jsou stejně dobré, navíc vesměs samosprašné, tím pádem v některých letech plodnější. Shánět se po roubech a pěstovat z nich nový stromek mi tak nepřijde zcela účelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 47.253 (?), 15.3.2016 9:33

Nehledě na vyšší odolnost proti monilinii/blumerielle německých (Boas, Gerema, Jade, Jachim) či maďarských (Érdi bíbor) novošlechtění. Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 233.146 (?), 15.2.2024 8:50

Dobrý den,

sháním rouby višně Vackova, neměl by někdo strom, ze kterého by je šlo vzít? Prosím volejte, nevím, jestli se ke mně reakce zde dostane.

Děkuji,

Petr Novák, tel. 777317111

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.182 (?), 6.4.2011 11:50

Dobrý den, mám dotaz na chorobu višní. Vždy po odkvětu jak se začínají ukazovat zelené bobulky plodu nám višeň začne po větvích usychat. Myslíte, že půjde strom zachránit? Máme jí už šest let a nyní nám to začala už třetím rokem napadat tato nemoc. Moc nás to mrzí, neboť jsou to velké tmavě-červené plody a moc chutné. Všimla jsem si, že i na nové višni se to taky projevuje a některé druhy třešní tím trpí též.Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika