Třešňová palmeta
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 7.4.2010 2:59, zobrazeno: 10729x
Dobrý den,
v diskuzi se mi nepodařilo najít odpověď, tak se pokusím zeptat konkrétně. Jakožto věčný laik, který si chce svůj koníček co nejvíce ztížit jsem se zamiloval do palmet, ovšem jabloní mám na zahradě dostatek a pokukuji po třešních... V některé literatuře je uvedeno, že není zas tak velký problém, v jiné zas, že třešně jsou do palmet absolutně nevhodné, tak nevím... Chci se zeptat, ač to není běžné, má-li někdo zkušenosti s tvarováním třešní do ovocných stěn? Vybral jsem si odrůdu Těchlovan(dle Sempry je nejlépe tvarovatený) a tvar mělnické palmety(cca 150 - 180cm). Dle zdrojů se nejlépe obměňuje a je jedna z "lehčích" na tvarování. S ní souvisí i vzrůstná podnož(tedy ptáčnice či Colt) - je toto info pravdivé? Jsem z mělnicka cca 350m.n m. zahrada na kopci s těžší jílovitou půdou (v létě sušší, ale nevysychá "na kámen") Orientace palmety by byla z V na Z, takže stěna by byla exponována přímo jižnímu slunci. Můžete mi někdo poradit do začátku? Jaký rozestup stromků, použít při výsadbě špičáky, rozestup drátů 30/50cm? Budu rád za každou připomínku, než se do toho pustím... Děkuji, hezký den, PD
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 7.4.2010 3:03
Ještě bych chtěl doplnit, že v blízkém okolí jsou 2 chrupky, ovšem nevím jaké odrůdy, 1x Van a 1x ptáčnice. S opylením by tedy neměl být problém!? A nebo mám poté ještě vedle vysadit některou z doporučených opylovačů(Hedelfingenská, Napoleonova, Stella a Regina)? PD
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 7.4.2010 8:18
Uvedl jste vhodné opylovače.To neznamená, že jich nebude víc.A třeba i některá z blízkých chrupek.Kordii mně opylují buď včely nebo blízká višeň,kvetoucí ve stejnou dobu. Počkal bych a teprve pak opylovače podle potřeby narouboval.Těchlovan(VAN x Kordia) bude na palmetu vhodná. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 7.4.2010 10:56
Děkuji moc. Nejvíce bych asi ocenil radu, do jakého sponu vysadit... Nevíte? PD
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?), 7.4.2010 12:04
Dobrý den, nevím jakou konkrétní představu máte o palmetě, zda uvažujete o nějakém podpůrném drátu atd. ale osobně bych Vám doporučil (pokud máte možnost závlahy) výsadbu na podnoži PHLA na vzdálenost 2m s oporou středového kůlu a jednotlivé větve přiohýbat do jakéhosi POLOSOLAXU tzn.vždy do podvodorovné polohy, ale vždy šikmo k patě větve sousedního stromku. Nepočítejte s výměnou větví ve tříletých cyklech jako je tomu např u jabloní ve tvaru štíhlého vřetene. Toto jsem měl vysazeno deset let. Sklizeň není rozhodně taková jako z velkého stromu, ovšem je podstatně delší, neboť využijete sortiment odrůd s různou dobou zrání a to je cenější jak jednorázová sklizeň. Jsem velkým příznivcem ovocných stěn, ovšem znovu z třešní bych ji už nesázel. Dnes třešně vysazuji na Coltu (4m) a na PHLA (3m) Je to méně pracné a nic se neděje když po zavedení koruny se k třešním jeden rok nedostanete s nůžkami, kdežto u stěny to není možné a každá chyba v řezu se špatně napravuje.
S pozdravem Milan Boštička
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 8.4.2010 23:16
Děkuji za rady. Ovšem prioritní je pro mě natáhnout ty dráty... Palmeta je už jen můj bonusový výmysl, kterým bych si nějak chtěl realizovat a chtěl jsem vědět, jestli není úplná bláznivost pokoušet se zkrotit třešeň...PD
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.14 (?), 9.4.2010 9:13
tak ja hlásim, že sa po desiatich rokoch vzdávam, čerešňa si robí čo chce, po tohtoročnom zbere jej opílim spodné konáre a nechám ju, nech si rastie kde chce, nech sa ťahá do neba,
...možno som urobila zopár chýb, ale čerešňa sa na palmetu podobala len prvých šesť rokov, pri zakvitnutí nebolo krajšieho pohľadu ako na ňu, neviem možno vekom sa nekontrolovateľne rozbujnela, možno som sa jej nevenovala dostatočne, mám ju vysadenú hned vedľa kompostu, i tomu som pripisovala ten bujný rast, je to pracné, neustále treba striehnúť na každý výhon, z marhule je to jednoduchšie... pre úplnosť mám burlat na čerešni vtáčej... JaKo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 20.98 (?), 9.4.2010 14:11
Děkuji za postřeh, začínám se poněkud obávat, mám-li se vůbec pokoušet... PD
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 9.4.2010 14:24
Burlat patří mezi velmi bujné odrudy třešně, ne-li nejbujnější.V kombinaci s bujně rostoucí ptačkou je samozřejmě nezvládnutelný ve stěně jako palmeta.Pro stěnu když už, tak už na nějaké p-hl-?,nebo na Gisele.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.14 (?), 9.4.2010 14:58
hmmm... tak vidím, že som si vybrala tú "naj"... :-))))...sadila som to pred 10-11rokmi a vtedy nebolo tolko info, príkladom mi vtedy boli anglické encyklopédie, teraz aspoň viem, že som sa správne rozhodla nechať to na nej, nech si rastie ako chce... JarKo
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|