Třešně - jak chránit před špačky?

host - 195.53 (?) 
29.6.2015 4:42

zahrada bez starosti

zahrada bez starosti
zahrada bez starosti

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 157.239 (?), 29.6.2015 5:47

...aneb-když se chce, všechno jdeyes. S.P.,Ch.

host - 224.73 (?), 27.8.2015 19:07

Takže ta síť musí být i ze spoduaž po kmen aby ji ptáci nepodleteli, nestačí jenom tak jako deštník ze zhora a na boky, je to tak?.??

To by ale muselo být hodne síte, na prumer koruny 4m, síť 10krát 10m.

host - 239.8 (?), 11.6.2015 15:58

S odpuzovačem mám špatné zkušenosti - pořídili jsme plašič na principu ultrazvuku od f. Deramax. Špačkům, kosům, vrabcům je k smíchu. Prý mohou být v hejnu jedinci hluší, kteří na něj nereagují, takže z hejna vrabců u nás neslyšící není ani jediný. Dále firma uvádí, že z touhy po potravě jsou schopni nepříjemnost působením ultrazvuku překonat.

host - 2.73 (?), 21.7.2015 14:00

Víte co nechápu? Jak může být takový hnusný uřvaný pták chráněný. Dělá jen škody na vinicích a třešních, řve to hnusnými skřeky. Za mých mladých let u babičky byly obrovské stromy třešní a jak vypadá špaček jsem vlastně ani nevěděl. Letos mi tady nad poli létaly stovky těchto šmejdů a jejich řev byl neskutečný. Problém je asi v ochranářském způsobu - nemají přirozeného nepřítele, tak se přemnožují a dělají jen škody. O jejich užitku, pokud něco jiného než třešně a bobule žerou velmi pochybuji. Kdyby alespoń žrali slimáky.

host - 147.46 (?), 27.8.2015 20:07

Proč musí být takový hnusný uřvaný pták chráněný. No proto, aby na Apeninském poloostrově měli hoteliéři a restautéři obrovský kšef při jejich tahu na jih. Aby se plnily jejich kapsy financema, tak tam, kde ty potvory hnízdí se musí takzvaně chránit. Jiný důvod v tom není

host - 98.229 (?), 11.3.2016 14:58

Já teda zírám, je vidět, že o ptácích nic nevíte a jde Vám jen o to mít co nejvíce pro sebe. Proč by špaček neměl mít právo žít jako ostatní ptáci? To vaše rozdělování na "škůdce" a "užitečné" je vážně vtipné. Špačci při výchově mláďat zlikvidují velké množství hmyzu, a zabraňují tak jeho přemnožení a likvidaci stromů. (housenky atd.) Proč je podle většiny zahrádkářů sýkorka užitečná, protože krmí housenkami mladé, a špaček ne? Když jimi krmí mladé taky? Protože Vám žere třešně že, tak už je špatný no jasně. Ale kdyby Vám vinice a sady nečistili od "škodlivého" hmyzu, tak by jste neměl ani listy. Že nemá přirozeného nepřátele je pěkná blbost, kde jste na to přišel? Špaček je součástí naší přírody, a na vrcholu potravní pyramidy není. Loví je třeba krahujci, kuny vybírají hnízda.. atd. Pokud Vám dělají takové problémy s ničením úrody, měli byste se zamyslet co je asi špatně. Když se dnes všechny divoké dřeviny s bobulemi vesele kácí, ptáci potom nemají co žrát a stahují se do zahrad kde jedině najdou potravu. Člověk ničí a potom je jednoduché svést vinu na ptactvo. Za to, že je přirozená rovnováha narušená člověkem, ptáci nemohou. Je zajímavé že u nás je zahrada pojata přírodně, bez chemie atd. a problémy nemáme. Mám 2 staré třešně a třešní každý rok máme spoustu, a to mám v korunách pro špačky i budku, kde každoročně hnízdí. Sežerou nějaké třešně, ale žádné devastující účinky nemají. To, že nechápete proč jsou chránění a že prý "hnusně řvou", radši už ani nekomentuji. Běžte si k dálnici poslouchat krásný řev automobilů, hlavně že ten Vám nevadí. Pěkný den.

host - 246.55 (?), 11.3.2016 18:58

Dobrý den. Pozorně jsem četla celou diskuzi. Čekala jsem, kdo napíše o radě, kterou jsem někde už četla. Že se má do koruny stromu umístit budka pro špačka. Ten prý si strom uhlídá před jinými, před hejnem. A sám celý strom nesežere. Nemám odvahu si budku do stromu umístit. A tak si počkám, jestli se přece jenom někdo s touto zkušeností tady nepodělí. Tereza

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 11.3.2016 19:21

Řekl bych, že v tuto dobu se třešeň před špačky dá uchránit dobře. S budkou i bez ní.

host - 98.229 (?), 11.3.2016 22:57

Dobrý den, jak jsem psal výše mám budku na třešni a není problém. Domácí pár špačků si to tady pohlídá. Budka je tam 5 let a každoročně ptáci hnízdí, a každý rok jsme měli třešní mraky. Špačci jsou ale společenští, pokud by bylo více budek vedle sebe tak je více páru obsadí a budou spolupracovat. Na zkoušku klidně pověste jednu budku, nemáte co ztratit. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz