Já teda zírám, je vidět, že o ptácích nic nevíte a jde Vám jen o to mít co nejvíce pro sebe. Proč by špaček neměl mít právo žít jako ostatní ptáci? To vaše rozdělování na "škůdce" a "užitečné" je vážně vtipné. Špačci při výchově mláďat zlikvidují velké množství hmyzu, a zabraňují tak jeho přemnožení a likvidaci stromů. (housenky atd.) Proč je podle většiny zahrádkářů sýkorka užitečná, protože krmí housenkami mladé, a špaček ne? Když jimi krmí mladé taky? Protože Vám žere třešně že, tak už je špatný no jasně. Ale kdyby Vám vinice a sady nečistili od "škodlivého" hmyzu, tak by jste neměl ani listy. Že nemá přirozeného nepřátele je pěkná blbost, kde jste na to přišel? Špaček je součástí naší přírody, a na vrcholu potravní pyramidy není. Loví je třeba krahujci, kuny vybírají hnízda.. atd. Pokud Vám dělají takové problémy s ničením úrody, měli byste se zamyslet co je asi špatně. Když se dnes všechny divoké dřeviny s bobulemi vesele kácí, ptáci potom nemají co žrát a stahují se do zahrad kde jedině najdou potravu. Člověk ničí a potom je jednoduché svést vinu na ptactvo. Za to, že je přirozená rovnováha narušená člověkem, ptáci nemohou. Je zajímavé že u nás je zahrada pojata přírodně, bez chemie atd. a problémy nemáme. Mám 2 staré třešně a třešní každý rok máme spoustu, a to mám v korunách pro špačky i budku, kde každoročně hnízdí. Sežerou nějaké třešně, ale žádné devastující účinky nemají. To, že nechápete proč jsou chránění a že prý "hnusně řvou", radši už ani nekomentuji. Běžte si k dálnici poslouchat krásný řev automobilů, hlavně že ten Vám nevadí. Pěkný den.