Třešeň Burlat podnož Colt

host - 48.211 (?)
25.3.2013 23:07

dá se někde dohledat, jakých cca korun - výšky šířky třešně na této podnoži dorůstají? aspoň bych mohl porovnat se starými řešněmi, jestli bude vyhovovat, nebo tuhle radši uklidit někam k plotu a jako solitérovou si dát na ptáčnici.

navíc mě trochu zarazilo, že colt se moc nehodí na suché půdy - což na jižním svahu s chduší půdou bývá dost často :)  + má je uvedeno, že má mělké kořeny.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 48.211 (?), 25.3.2013 23:07

dá se někde dohledat, jakých cca korun - výšky šířky třešně na této podnoži dorůstají? aspoň bych mohl porovnat se starými řešněmi, jestli bude vyhovovat, nebo tuhle radši uklidit někam k plotu a jako solitérovou si dát na ptáčnici.

navíc mě trochu zarazilo, že colt se moc nehodí na suché půdy - což na jižním svahu s chduší půdou bývá dost často :)  + má je uvedeno, že má mělké kořeny.

host - 65.144 (?), 25.3.2013 8:32

Ovocna skolka Straznice nabizi 5-6 odrud tresni na semenaci, jiste neco bude i jinde. J.R.

host - 81.42 (?), 26.3.2013 21:43

Wendy-morava.

Vážení pozor na Colt. Může trpět bakteriální nádorovitostí kořenů. Osobně bych pro větší kmenné tvary doporučil Turnovské-P-TU-1 až 3, které jsou běžně v Sempře Turnov k dostání. Další variantou je mahalebka SL 64, na které též třešně dobře a bujně rostou a zároveň výborně plodí. Také mrazová odolnost se zdá je lepší. Tato podnož je též běžně k dostání. Pro menší tvary a zahuštěné výsadby jsou ovšem mnohem vhodnější Holovouské generativně množené podnože P-HL-A, P-HL-B, které rostou na úrovni 40-respektive 60%  Prunus avium. Na superhusté výsadby třešní zde existuje podnož Gisela 5, kterou množí u nás fy. Batistini in vitro-meristem. Co se týká samotných odrůd třešní, je třeba se podívat co pěstovali naši předkové. Já sám mám zrovna jednu sortu- mou favoritku, kterou jsem jako kluk strašně nenáviděl, protože naše sady třešní byly pněkud větší(polní sady mé babičky) ajá jsem strávil velkou část svého času při česání tohoto nádherného a chutného ovoce. Je to odrůda RAMON OLIVA, která byla z Francie dovezena kolem roku 1900 a od té doby tvořila nosnou odrůdu ve většině sadů kolem Brna. Tato třešeň zraje ve 2, respektive 3 třešňovém týdnu a tak uniká vrtuli třešňové-toje první výhoda. I při silných srážkách v době zrání málo nebo skoro vůbec nepraská a nehnije-toje druhá výhoda. A konečně třetí- použitelná na přímý konzum i na konzervárenské zpracování a dobře snáší přepravu. Jednu nevýhodu však má a to že má méně cukru-tudíž méně teče při pálení.

Nevím však dáli se sehnat, snad u pana Pešky v Bojkovicích.

host - 167.138 (?), 31.3.2013 21:48

Zajímavý příspěvek, souhlasím s tím, že je colt citlivý na agrobacterium, a z vlastní zkušenosti bych ho nepoužil na suché stanoviště a písčité půdy. S dostupností francouzských mahalebek to není zdaleka tak růžové (SL 64), nehledě na to, že je srovnatelná s běžnými mahalebkami.A holovouské P-HL se prakticky nemnoží, nejvíc snad P-HL-A, ale i ta je dostupná minimálně. Nejvíc se ze zakrslých dá sehnalt Gisela 5 nebo 6, tam pozor na mokrá stanoviště.david

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz