Špičáky na Gisela5

host - 16.55 (?)
14.4.2019 9:03

Díky za odpověď. Mně jde právě o to oloupání těch nízkých pupenů. Taky si myslím, že by bylo dobré všechny tak aspoň do půl metru od země (řekněme u toho metrovýho špičáku, který má nad půlmetrem ještě mnoho dalších, ne u toho půlmetrovýho) vyloupat, ale udivuje mě, že jsem se o tom nikde nedočetl. Píše se, že v požadované výšce kmenu (u sebe počítám cca s tím metrem) se má nechat ještě cca 5-6 pupenů, zakrátit a vypěstovat korunu, ale o těch pupenech dole nikde nic. A já bych myslel, že než je pak odstřihávat, když z nich vyroste větev, bylo by lepší je ještě předtím odstranit. Takže směle do toho, jo? I když už vesele pučí?

Ten první obrázek se mi právě moc nelíbí. Aby se spodní větve válely po zemi, to nechci. A ani nějakého chudáčka znásilňovaného do všelijakých patvarů, jen aby se to dobře sklízelo. To, co bych si představoval, je právě na tom druhém.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 16.55 (?), 13.4.2019 11:54, zobrazeno: 2067x

Prosím pány odborníky o radu. Na podzim jsem zasadil tři různé prostokořenné sazenice třešní na podnoží G5. Všechny jsou to dneska špičáky, o výšce 55, 95 a 110 cm, a po celé délce mají pupeny, dnes většinou už vypučelé. Co jsem tak pochopil, tak by se měly špičáky zaříznout tak ve výšce 1m, na což vesměs ještě nemají, takže se k ničemu bezprostředně nechystám. Ale mám něco dělat s těmi pupeny, které jsou třeba hned od naroubování, 15cm od země? Nemám je do určité výšky oddrolit, vyslepit? Řada z nich je vypučelá a hádám není dobře, aby z nich tak nízko něco vyrostlo.

host - 230.39 (?), 13.4.2019 18:00

Zdravím, hledejte obrázek "Třešeň na podnoži gisela 5" z Kiwiforum.cz, u Gisel je právě výhoda že můžou obrůstat už od země, pokud budete chtít. 

Teď samozřejmě oloupejte všechny pupeny a nechte jen pár nahoře a špici, když chcte aby rostly do výšky ještě a kmen sílil. Mně ty pupeny na kmeni níže (které chci) vyrazili i druhý a třetí rok, i když řidčeji. A zase první plody budou už třetí rok, tak zase aby byl nějaký chvost na kterém porostou..

PS. ten obrázek není můj, jen je fajn v jinak nedostatku obrázků jak budou gisely vypadat starší.. ještě je dobrý obrázek "The Origin of Gisela rootstock" z fruit forum.net

Nebo to stříhejte klasicky na korunku alá polokmen, je to na vás..

Jo velká zálivka a cererit truším třikrát za sezonu hodně pomůže..

Sáša

host - 16.55 (?), 14.4.2019 9:03

Díky za odpověď. Mně jde právě o to oloupání těch nízkých pupenů. Taky si myslím, že by bylo dobré všechny tak aspoň do půl metru od země (řekněme u toho metrovýho špičáku, který má nad půlmetrem ještě mnoho dalších, ne u toho půlmetrovýho) vyloupat, ale udivuje mě, že jsem se o tom nikde nedočetl. Píše se, že v požadované výšce kmenu (u sebe počítám cca s tím metrem) se má nechat ještě cca 5-6 pupenů, zakrátit a vypěstovat korunu, ale o těch pupenech dole nikde nic. A já bych myslel, že než je pak odstřihávat, když z nich vyroste větev, bylo by lepší je ještě předtím odstranit. Takže směle do toho, jo? I když už vesele pučí?

Ten první obrázek se mi právě moc nelíbí. Aby se spodní větve válely po zemi, to nechci. A ani nějakého chudáčka znásilňovaného do všelijakých patvarů, jen aby se to dobře sklízelo. To, co bych si představoval, je právě na tom druhém.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?13.10.2025
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz