Sloupovitá odrůda třešní - popř hrušní, švestek, jabloní a drobného ovoce



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 83.105 (?) 
27.2.2009 20:53

Dobrý den, sloupovité odrůdy ovoce (janbloně tzv. Baleríny, třešně, slivoně) existují. Viděl jsem je v praxi a z osobní zkušenosti mohu říct, že to není vůbec špatné řešení pro malé zahrádky. Dokonce jednu vlastním. Nejedná se o zákrsek pěstovaný v květináči, ale ve volné půdě. Co se týče chuti, záleží na každém z nás. Já osobně preferuji Topaz, ale někteří nedají dopustit na Spartan. Stejnou chuť má i jabloň (balerina) odrůda Flamenco. A rozhodně se o ni jako o mimino nestarám. Nestarám se o ni prakticky vůbec. Ještě musím upřesnit co je to balerína. Balerína označuje skupinu jabloní, pro které je typický sloupovitý růst s velkým počtem plodného obrostu. Prakticky nevyžaduje žádný řez. Snad jen prosvětlovací v pozdějším věku. Nutná je však probírka plodů, pro vysokou a brzkou plodnost. Jinak bychom měli hodně jablek, ale malých. A proč se baleríny pěstují? Je to pro vysoký výnos plodů v přepočtu na ha, který je možný díky většímu množství stromů na ha s vysokou plodností. Stačí se jen informovat například ve šlechtitelské stanici v Holovousích. Pokud bych se vrátil ještě k chuti. Pan Boštička má teoreticky pravdu, ale to by mohl říct i o prvních rezistentích odrůdách vůči strupovitosti. Například Prima chuťově nic moc, ale takový Topaz. Nebo například Rubín (není rezistent) x Rubinola (rezistent) Dle mého mínění Rubinola překonala Rubín. Takže dejme čas šlechtitelským ústavům a nechme se překvapit. Možná, že už existuje balerína, která překonala TOP odrůdy jabloní.  Je pravda, že na trhu moc sloupovitého ovoce není, ale troufám si říct, že letošní rok bude zlomový. Mimochodem, pokud by někdo měl zájem o balerínu zkuste ovocnářskou firmu Koběluš. Má v nabídce asi 5 odrůd. Osobně firmy Starkl, Obi apod. nedoporučuji.Tam souhlasím s fotomontážemi.Doma takové ovoce v tak velkém množství mít nebudete.     Petr 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 73.238 (?), 4.4.2011 18:06

Souhlasím s názorem, že chuťove baleríny ještě nedosahují na klasické odrůdy. Ovšem to neznamená, že se to nezmění. Klidně za pár let tu může být perfektní odrůda. musíme se nechat překvapit. Zatím mají baleríny výhodu v růstu a nenáročnosti na řez. Ovšem musíme si uvědomit, že hnacím motorem pro šlechtění je intenzivní velkovýroba, a proto je zahrádkář vždy na druhém místě. Baleríny se začly šlechtit, proto že, jich lze nacpat na hektar mnohem více, vést je do výšky a tím dosáhnout vysokého výnosu. A to, že se hodí i do malých zahrádek je spíše náhoda. jinak osobně bych doporučil ovocnou školku Koběluš. Je to výrobce a ne překupník a navíc tyto stromy jsou vypěstované v ČR a přivyklé našim klimatickým podmínkám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 73.238 (?), 9.6.2011 1:33

Jen tak pro upřesnění, Topaz není sloupovitá jabloň. To je běžně používaná odrůda v intenzivních sadech na různých kmenných tvarech (zákrsek, štíhlé vřeteno) Vzrůst a habitus této odrůdy lze ovlinit jen podnoží. A Spartan je tak stará odrůda, že v době kdy vznikl, se ještě nepěstovali ani štíhlá vřetena, natož tak baleríny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.2 (?), 3.5.2012 20:12

Trochu Vas poopravim.Spartan je křiženec odrud McIntosh a Newton a pochazi z Kanady.Sice mate pravdu, že sloupovite jabloně baleriny v te době ještě neexistovaly ale štihla vřetena a palmety ano.A v Československu se běžně Spartan coby vřetenovy zakrsek na M9 pěstoval a ve školkach prodaval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 73.238 (?), 9.6.2011 1:24

Naprosto s Vámi souhlasím. Zatím jsou vyšlechtěné sloupovité odrůdy pouze u jabloní, které by stáli za zkoušku, ale i tak se ještě nevyrovnají běžným odrůdám. A ostatní ovocné druhy jsou jen o podnoži a řezu. A jak už tady pan Boštička popisuje, stromy na velmi zakrslých podnožích jsou náročné na údržbu. Je to opravdu jak mimino. člověk se na ně jen špatně podívá a už usychají. V poslední době se sloupovité ovocné stromy řeší velmi intenzivně a mnozí mají pocit, že našli něco dokonalého, ale než na trhu bude opravdu kvalitní sloupovitá odrůda, tak to bude ještě nějaký rok trvat. Také s tou nepravdivou reklamou s Vámi musím souhlasit. Pokud si dobře prohlédnete katalogy prodejců tak zjistíte, že nádherná úroda plodů na jejich ovocných stromech je vytvořená v počítači. Zadívejte se na obrázek a zjistíte že plody a jejich nepřirozené stíny jsou si podobné jak vejce vejci. Pokud člověk takový stromek nedopuje hnojivy a pomocnými látkami a regulátory růstu, tak na tak malém stromě nikdy nemůže mít takovou násadu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 165.98 (?), 11.8.2011 0:04

dostal sem dneska starkla a tady koukam na sloupcovite jablone Hit do malych zahrad a na balkony. Zeby starkl taky klamal.

Budou jen 50 cm siroke a a 2 m vysoke, do stran se vyvijeji jen kvetni vyhonky a poupata - odpada tak rez stromku. jiz v kvetnu se promeni v prekrasny sloup kvetu. Od druheho roku na stanovisti sklizite delikatni stavnate aromaticke plody, schopne uskladneni. Samosprasne , ale pomoci druhe odrudy se dosahne prece jen znatelnejsich vynosu. Dodavame silne rostliny.

polka, waltz, Bolero 1 kus 250 kc

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jirka 2 - (17) - 4.82 (?), 11.8.2011 9:02

Znám nabítky různých katalogových společností, ale z vlastní zkušenosti doporučuji se porozhlídnout se po dobrých zahradnictvích.  Zde seženete celoročně v kontejnerech. Zaplatíte sice více ale máte možnost si vybrat a nekupovat zajíce v pytli.

Šířku stromu udržujete letním řezem bujněji rostoucích větviček. Výšku stromku si zvolíte sami zakrácením vrcholevého výhonu.

Tím že jsem nakoupil kontejnerované rostliny jsem sklízel první plody již vroce zakoupení.

Nakoupil jsem v zahradnicí Mělník - Mlazice za 335 kč. Obrůdy Polka, Waltz, Bolero a Melpole.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 142.186 (?), 19.3.2009 20:00

Sloupovité ovocné stromky neprořezáváme, ve vrcholových pupenech letorostů jsou "látky",brzdící růst.

Miloš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 93.131 (?), 17.4.2015 8:42

Kde to nastudovat když to nemužu nikde najit???  Jde mi hlavne o řez.

Mam třešen a švestku. Moc dekuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 184.133 (?), 17.4.2015 9:29

Zahradnictví Chovanec a jeho stránky. Ví dost a píše o tom. Možná i některé práce z Holovous např. J. Blažková a kol. : Pěstování třešní na slabě rostoucích podnožích, 2005. Obě adresy mají www.stránky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika