Napadení kůry stromu, zubonoska

host - 234.14 (?)
16.4.2021 14:07

Asi 20 rokov dozadu predávali postrek ULTRACID 40 WP. Mal velmi dobrú účinnosť na drevokazný hmyz na ovocných stromoch. Neviem či ho ešte stále predávajú alebo je miesto neho nejaká náhrada.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 217.4 (?), 15.4.2021 23:16, zobrazeno: 1500x

Dobrý den u paty stromu, višně jsem našla odloupnutou kůru a vyhrabanou dřevovinu a kruhovou dírku do kmene. Kus poškozeného dřeva jde snadno odloupnout, vkládám foto. Strom je zdravý, cca 19 let starý. Dále jsem na kůře našla broučka, podle fotky se jedná o zubonosku.

Prosím o radu, zda se domníváte, že kmen je poškozen tímto broukem a jak postupovat, aby se kmen dále nezhoršoval. Mám oloupat kůru u paty stromu?

Děkuji za radu

Šimečková

napadená kůra višně
napadená kůra višně

host - 91.196 (?), 16.4.2021 7:14

Brouček bude asi zobonoska. To, co je na fotce, je spíš dílo drvopleně.

host - 0.98 (?), 16.4.2021 10:33

Drvopleň dokáže na mladých stromech udělat pěknou paseku. Jednou jsem viděl jeho housenku, úplně jsem se jí vyděsil, je veliká jako ukazovák dospělého muže, nedokážu si představit, že se takový obr může zavrtávat do tvrdého dřeva.

Zavrtá se do kmínku a dost často celým jeho středem vede dlouhou chodbu tlustou dva centimetry. Stromky po výsadbě jsou po napadení drvopleněm na odpis, větší mají možná šanci přežít.

Jinak je to na pohled nádherný tvor (myslím housenku, jelikož dospělý motýl je celý šedivý).

VF

host - 91.196 (?), 16.4.2021 11:00

Je taky zajímavé, že barva a kresba peří lelka je velmi podobná vzhledu dospělce drvopleně, který je často ptačí potravouenlightened. Já bych pak vypadal jako duha, páč složení mé stravy je velmi pestrélaugh. Tím prvním chci říct, že ojedinělé, neničící poškození u paty velkého stromu by mohlo být ponecháno přírodním procesům, neboť většina živočichů-vyjma člověka-si nemůže nakoupit např. v K... u.

host - 217.4 (?), 16.4.2021 11:11

Dobrý den, děkuji za reakci, dá se s tím něco dělat? Nějak strom ošetřit? jedná se o jinak zdravou višňotřešeň, poměrně vysokou. teď je celá zelená a bude kvést. Mám ji na ulici před domem. je stará cca 19 let. 

kmen je poškozen cca 6 cm do hloubky, měřeno špejlí. Nejsem žádný zahrádkář. Jiné stromy nemáme.

D

host - 234.14 (?), 16.4.2021 14:07

Asi 20 rokov dozadu predávali postrek ULTRACID 40 WP. Mal velmi dobrú účinnosť na drevokazný hmyz na ovocných stromoch. Neviem či ho ešte stále predávajú alebo je miesto neho nejaká náhrada.

host - 91.196 (?), 16.4.2021 14:35

Kmen odrbat od nepořádku a nabíllit, dírku po hmyzu zaplnit např.nepotřebným kolíčkem z dř.hrábí, nebo kouskem držadla z vařečky, které už v kuchyni skončila služba, či kolíčkem nábytkářským.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz