Květy višně náhle uschnou, opakuje se několik let

host - 116.115 (?)
25.2.2016 15:24

Máme stejný problém na višni, ale je to na vedlejší zahrádce, o kterou se nikdo nestará, je opuštěná. Přee třemi lety ještě plodila bez problémů, před dvěma se projevila nákaza a loni nerodila ani vedlejší švestka, tak usuzuji, že se nákaza šíří a mám obavu, že se rozšíří na naše stromy. 

Jsem rozhodnutá letos tyto dva stromy na vedlejším pozemku postříkat, musím potom postřik opakovat každý rok?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 155.235 (?), 12.2.2016 13:35, zobrazeno: 3686x

Kolegovi na višni, která dříve spolehlivě plodila uschnou květy a listy, následně pak listy znovu vyrazí a další rok se toto opakuje. Vyskytuje se i klejotok. Může jít o moniliovou spálu? Jde to něčím postříkat, nebo je strom lepší vykopat a spálit. Děkuji za odpovědi a rady.

LacoSk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (85) - 100.151 (?), 24.2.2016 12:59

Je to najpravdepodobnejšie monilia. Niektoré odrody sú na ňu citlivejšie, niektoré menej. Striekať tak ako marhuľu, na začiatku kvitnutia a na konci. Poprípade ak je zlé počasie aj v strede kvitnutia. Prípravky sú ako na marhuľu. Nezabudnite na zmáčadlo. 

host - 17.210 (?), 24.2.2016 16:29

Monilia je problem. Musi sa pocasie vyznamne vydarit v dobe kvetu, aby sa neprejavila. Staci rosa, chladno, vlhko a mate ju tam. nemusi ani prsat. Treba striekat a striekat. Dobre je zmenit typy postrekovej latky. Zrezat chore casti a odstranit zoschnute plesnive plody.

host - 116.115 (?), 25.2.2016 15:24

Máme stejný problém na višni, ale je to na vedlejší zahrádce, o kterou se nikdo nestará, je opuštěná. Přee třemi lety ještě plodila bez problémů, před dvěma se projevila nákaza a loni nerodila ani vedlejší švestka, tak usuzuji, že se nákaza šíří a mám obavu, že se rozšíří na naše stromy. 

Jsem rozhodnutá letos tyto dva stromy na vedlejším pozemku postříkat, musím potom postřik opakovat každý rok?

host - 187.224 (?), 25.2.2016 15:29

Na vině může být monilioza. Pokus zachránit úrodu postřikem by za to mohl stát. Potom každý rok,      j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz