Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vypátráno! cheeky

Cituji z odborného tisku Zahradnictví číslo 3 ročník 11:

V pokusné výsadbě založené na podzim 2006 ve VŠÚO Holovousy, s. r. o., bylo sledováno celkem 16 odrůd višní českého a zahraničního původu. U odrůd byl hodnocen vstup do plodnosti, násada květů a plodů, kvalita plodů a zdravotní stav stromů. Intenzita růstu stromů byla stanovena dle plochy průřezu kmene, objemu koruny a délky jednoletých přírůstků. Podnož P-TU-2.

Ve výsadbě hodnocené v prvních letech po založení byly nejúrodnějšími odrůdami ´Rubellit´ a ´Morellenfeuer‘. Odrůdy ´Piramis´ a ´Érdi nagygyümölcsű´ byly nejranější a měly největší plody. Všechny nové odrůdy dozrávaly před ´Morelou pozdní´. Odrůdy ´Érdi nagygyümölcsű´ a ´Újfehértoi fürtös´ měly nejintenzivnější růst, naopak nejslaběji rostla odrůda ´Morava´.

Zdravotní stav

Odrůdy ´Fanal´, ´Piramis´, ´Samor´ a ´Bare´ byly citlivé k napadení skvrnitostí listů (Blumeriella jaapii). Nejcitlivější z nich byla odrůda ´Piramis´(5,4). Opakovaně téměř bez napadení byly odrůdy ´Morina´, ´Morellenfeuer´ a ´Rubellit´.

V roce 2010 jsme zaznamenali silné napadení květů houbou Monilinia laxa. Nejvíce byla postižena odrůda ´Morsam´, byla poškozena většina květů a následně u ní došlo k výskytu klejotoku na hlavních větvích i na kmínku. U odrůd ´Morava´ a ´Hana´ bylo napadeno 95 % květů. Jako citlivé se rovněž projevily odrůdy ´Samor´, ´Bare´ a ´Morela pozdní´ (poškození květů i větví). Bez výrazného napadení byly odrůdy ´Morellenfeuer´, ´Jade´ a ´Piramis´.

Moniliovou hnilobou plodů nejvíce trpěly odrůdy ´Rubellit´ a ´Bare´. Podle Hanke a Nachtingall (2009) jsou odrůdy ´Jade´, ´Achat´ a ´Rubellit´ málo náchylné k infekci Monilinia laxa, ke skvrnitosti listů je nejméně náchylná odrůda ´Rubellit´, středně náchylná ´Jade´a citlivá ´Achat´. V roce 2010 byl zaznamenán větší výskyt mšic, které silně napadly odrůdy ´Samor´, ´Bare´, ´Morela pozdní´, ´Morellenfeuer´, ´Morava´ a ´Érdi nagygyümölcsű´, naopak se nevyskytovaly na odrůdách ´Jade´,

Závěr:

Odrůdy ´Morsam´, ´Morava´ a ´Hana´ silně trpěly moniliovou spálou a naopak nejodolnější byly ´Morellenfeuer´, ´Jade´ a ´Piramis´. Nejvíce napadeny skvrnitostí listů byly odrůdy ´Piramis´, ´Fanal´, ´Samor´ a ´Bare´. Jako odolné se zatím projevily odrůdy ´Morina´, ´Morellenfeuer´ a ´Rubellit´.

Zdraví Mittwoch

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika