Kořen fenyklu (bulvového)



JKV - (5) - 20.117 (?)
21.10.2012 14:09

Odpovím si sám, a pro podobné pokusníky jako já uvádím, že: kůlovitý kořen má dosti až velmi dřevnatou "duši", což jsem zjistil již v okamžiku, kdy bylo potřeba oddělit samotný kořen od dolní části stonku. Odstranil jsem ji tak, že jsem kořen podélně nařízl a pak okolní měkkou slupku z  "duše" sloupnul. Dále: kořen má dlouhá jemná podélná vlákna, což vadí při pousu o strouhání. Spolehlivě se mi zaneslo jakékoliv struhadlo na kuchyňském robotu. Dále: kořen má sice chuť jako kořenová petržel, ale s malým podílem hořkého, což by asi nevadilo, pokud byste dokázali k tomu přidat, co by hořčinu eliminovalo. Nakonec: kořen nebarví, netřísní, není tak aromatický jako semena, není jedovatý, není ale ani poživatelný právě pro svá dlouhá vlákna. Závěr: foukáním kouře do vody zlato nevzniká smiley. Fenyklu zdar! Kompost to jistil...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

JKV - (5) - 20.215 (?), 14.10.2012 20:55, zobrazeno: 11649x

Letos jsem poprvé pěstoval anglickou sadbu fenyklu bulvového, který jsem včera sklidil. Kromě semen, která si usuším, mi zbylo asi 5 kg dlouhých (až 50 cm) kůlovitých bílých kořenů. Víte někdo, co by se s tím dalo dělat? Nastrouhat, macerovat? Nastrouhat, podusit, zamrazit? A k čemu dále použít? Jako příloha, koření, do omáček, do likéru? Na kompost je vždycky času dost. Dík za rady!

Fenykl, říjen 2012
Fenykl, říjen 2012
   
JKV - (5) - 20.117 (?), 21.10.2012 14:09

Odpovím si sám, a pro podobné pokusníky jako já uvádím, že: kůlovitý kořen má dosti až velmi dřevnatou "duši", což jsem zjistil již v okamžiku, kdy bylo potřeba oddělit samotný kořen od dolní části stonku. Odstranil jsem ji tak, že jsem kořen podélně nařízl a pak okolní měkkou slupku z  "duše" sloupnul. Dále: kořen má dlouhá jemná podélná vlákna, což vadí při pousu o strouhání. Spolehlivě se mi zaneslo jakékoliv struhadlo na kuchyňském robotu. Dále: kořen má sice chuť jako kořenová petržel, ale s malým podílem hořkého, což by asi nevadilo, pokud byste dokázali k tomu přidat, co by hořčinu eliminovalo. Nakonec: kořen nebarví, netřísní, není tak aromatický jako semena, není jedovatý, není ale ani poživatelný právě pro svá dlouhá vlákna. Závěr: foukáním kouře do vody zlato nevzniká smiley. Fenyklu zdar! Kompost to jistil...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika