Vlaška končí

host - 213.87 (?)
14.8.2025 20:34

Dneska jsem obral poslední Vlašky, visely všechny scvrklé a nespadly yes To je mezi Domácíma švestkama celkem unikát - že by odrůda na sušení přímo na stromě? Ty scvrklé plody byly už trochu tužší bez šťávy, ale chuť velmi kořenitá pikantní, jako bych jedl perník. cheeky

Dozrává Bystrická muškátová, nějaké propadliny z šarky trochu jsou, celkem výrazná chuť. Dolanka taky zabodovala. Jen ta falešná Dušičková, která už dozrála, byla průměrné chuti jako klasická Domácí. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10762) - 70.240 (?), 3.8.2025 12:23

MH: Znal jsi Standu HK von Königgrätz? Standa HK von Königgrätz, milý Martine, byl významnou osobností zdejšího fóra a kdysi snad údajně napsal, že za nejchutnější Vlašku se považuje odrůda Italian prune set Maliage. Těšil jsem se na ní velice, ale bohužel začínají padat z roubů deformované plody, takže dopadne podobně jako původní Vlaška od pana Topinky z Jaroměře, Felsina a zřejmě tady dlouho nevydrží ani přenesená Vlaška z Vysočiny, která tady v předchozích letech přinesla plody té nejvyšší jakosti. Pan Vysloužil se jistě "směje pod fousy", protože to dávno ví a nad mojí snahou zřejmě jen kroutí hlavou, ale pro pěstitele s absencí PPV na jejich zahradě je vypěstování takových plodů výzva. Domnívám se, že původní rouby z VŠÚO byly bezvirózní.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 213.87 (?), 4.8.2025 22:22

Na Vlašce od tebe jsou nějaké plody, asi už budou zralé, pak pršelo, tak se podívám.

Která Vlaška je která, to netuším, asi mám tu z Vysočiny. Ty máš těch Vlašek víc, od Standy? surprise Šarku jedině odšarkovat, prý přeočkováním. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10762) - 70.240 (?), 4.8.2025 22:43

Některé "bachraté" Vlašky jsou vybarvené a padají. Uvnitř jsou červené, takže je to jasné. Ale padají i Domácí velkoplodé. Po letech celkem klidného soužití, začala šarka zase zlobit choulostivé odrůdy. Holt to není jako s COVIDEM devatenáctkou, na který si člověk postupně vytvoří imunitu. Standa HK von Königgrätz snad měl psát o té nejlepší Vlašce s názvem ITALIAN PRUNE SET MALIAGE, které mně taky padají.  Felsina je údajně taky typ Vlašky. U ní to vzdaly nakonec i samotné rouby. Když Felsinu zkřížili s Jojem, tak vznikla ta slavná Jofela, na kterou jsem fakt zvědavý už řadu let a zatím nic moc.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 213.87 (?), 6.8.2025 9:39

Na Vlašce začínají měknout první plody, projevuje se ale šarka. Přiroubovaná Dolanka, Čerčínská, Dušičková bohužel taky. Sem tam některý plod je méně poškozený. Každopádně Dolanka z nich má nejsilnější aroma a chuť pravých švestek. yes

Zajmavé, že zraje už Dušičková, která má zrát na dušičky - za to může taky šarka? Bystrická ještě není zralá.

Vlaška
Vlaška
Vlaška
Vlaška
Dolanka
Dolanka
Dolanka
Dolanka
Dušičková
Dušičková
Dušičková
Dušičková
Bystrická ještě není zralá
Bystrická ještě není zralá
Ryngle šarka
Ryngle šarka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10762) - 70.240 (?), 6.8.2025 10:11

To je zase nějaké nedopatření, Martine. Dušičková je ještě zelená. Mimochodem, meruňka Farhilal taky. Přeposílaná Dolanka, původně od pana Vlastimila Polehly mě fakt mrzí. Jistě je to kvaltní švestka. S Vlaškami to asi tady nepůjde, to se nedá nic dělat. Co se týče Domácí velkoplodé, tak většina těch popadaných plodů je možná ovlivněna šarkou, ale uvnitř jsou normální, chuť typická, jen předčasně vybarvené. Těch švestek je letos hodně, nestíhám to ani sledovat, co kde všechno mám. Co ale vím jistě, že přesně takové plody jako má Chrudimská by velice uspokojily i příbuzné na Vysočině. Žádné přešlechtěné novinky, ale stará dobrá velká sladká švestka. Vycházím z toho, že jim tam nechutná Hanita.

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 213.87 (?), 6.8.2025 10:42

Na Hanity čekám, jsem zvědavý, ještě nejsou zralé, ale minule ochutnávka byla výborná a šarka se na ni neprojevila. smiley

Dušičková bude tedy záměna.

Ta Dolanka má velmi silné aroma, jestli to je standard i u zdravých plodů? surprise Můžu ji zkusit odšarkovat.

(Farhial, Fardao, Farclo mám v květináči stále na pozorování, asi jsou trochu urychlené, Farhial chytá žlutou barvu, Fardao zelené, Farco oranžové -vypadá na čas Farely/Farbaly, takže to Farclo bude záměna)

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (648) - 49.37 (?), 6.8.2025 20:51

Nespokojnosť s odrodov Jojo.

Slivka
Slivka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10762) - 70.240 (?), 8.8.2025 11:55

"Čo to tu vystrájaťe?" Zeptal se policista pána, který autem prorazil skleněné dveře "místního národního výboru" v Bardejove. A podobné "vyčínanie" mně tady provádí zcela zbytečně šarka na Vlaškách. Italian prune set Maliage by byla naprosto jedinečná, nebýt destruktivní šarky. Alespoň se tak zdálo v jednom pouze napůl uvnitř červeném plodu. Domácí švestka klon 4008 nevypadá o nic lépe.

Italian prune set Maliage

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 213.87 (?), 8.8.2025 22:00

Ta šarka byla asi vypuštěná naschvál. sad

Tvoje Vlaška (z Vysočiny) u mě teprve začíná, ale mám ten dojem, že Dolanku asi nepřekoná žádná odrůda - velmi silně švestková, přestože dužina Dolanky je načervenalá z šarky - nebo právě proto, že jsou Dolanky postižené šarkou jsou nedozrálé a koncentrovanější? Moje později zrající Domácí švestky - zdavé bez šarky - takový buket nemají. 

Vidíš nějaký rozdíl mezi Italskou a Vysočinovou Vlaškou? 

host - 213.87 (?), 14.8.2025 20:34

Dneska jsem obral poslední Vlašky, visely všechny scvrklé a nespadly yes To je mezi Domácíma švestkama celkem unikát - že by odrůda na sušení přímo na stromě? Ty scvrklé plody byly už trochu tužší bez šťávy, ale chuť velmi kořenitá pikantní, jako bych jedl perník. cheeky

Dozrává Bystrická muškátová, nějaké propadliny z šarky trochu jsou, celkem výrazná chuť. Dolanka taky zabodovala. Jen ta falešná Dušičková, která už dozrála, byla průměrné chuti jako klasická Domácí. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz