Vlaška končí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10762) - 70.240 (?), 3.8.2025 12:23
MH: Znal jsi Standu HK von Königgrätz? Standa HK von Königgrätz, milý Martine, byl významnou osobností zdejšího fóra a kdysi snad údajně napsal, že za nejchutnější Vlašku se považuje odrůda Italian prune set Maliage. Těšil jsem se na ní velice, ale bohužel začínají padat z roubů deformované plody, takže dopadne podobně jako původní Vlaška od pana Topinky z Jaroměře, Felsina a zřejmě tady dlouho nevydrží ani přenesená Vlaška z Vysočiny, která tady v předchozích letech přinesla plody té nejvyšší jakosti. Pan Vysloužil se jistě "směje pod fousy", protože to dávno ví a nad mojí snahou zřejmě jen kroutí hlavou, ale pro pěstitele s absencí PPV na jejich zahradě je vypěstování takových plodů výzva. Domnívám se, že původní rouby z VŠÚO byly bezvirózní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10762) - 70.240 (?), 6.8.2025 10:11
To je zase nějaké nedopatření, Martine. Dušičková je ještě zelená. Mimochodem, meruňka Farhilal taky. Přeposílaná Dolanka, původně od pana Vlastimila Polehly mě fakt mrzí. Jistě je to kvaltní švestka. S Vlaškami to asi tady nepůjde, to se nedá nic dělat. Co se týče Domácí velkoplodé, tak většina těch popadaných plodů je možná ovlivněna šarkou, ale uvnitř jsou normální, chuť typická, jen předčasně vybarvené. Těch švestek je letos hodně, nestíhám to ani sledovat, co kde všechno mám. Co ale vím jistě, že přesně takové plody jako má Chrudimská by velice uspokojily i příbuzné na Vysočině. Žádné přešlechtěné novinky, ale stará dobrá velká sladká švestka. Vycházím z toho, že jim tam nechutná Hanita.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (78) - 213.87 (?), 6.8.2025 10:42
Na Hanity čekám, jsem zvědavý, ještě nejsou zralé, ale minule ochutnávka byla výborná a šarka se na ni neprojevila. 
Dušičková bude tedy záměna.
Ta Dolanka má velmi silné aroma, jestli to je standard i u zdravých plodů? Můžu ji zkusit odšarkovat.
(Farhial, Fardao, Farclo mám v květináči stále na pozorování, asi jsou trochu urychlené, Farhial chytá žlutou barvu, Fardao zelené, Farco oranžové -vypadá na čas Farely/Farbaly, takže to Farclo bude záměna)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Bronzový Zahrádkář (78) - 213.87 (?), 8.8.2025 22:00
Ta šarka byla asi vypuštěná naschvál. 
Tvoje Vlaška (z Vysočiny) u mě teprve začíná, ale mám ten dojem, že Dolanku asi nepřekoná žádná odrůda - velmi silně švestková, přestože dužina Dolanky je načervenalá z šarky - nebo právě proto, že jsou Dolanky postižené šarkou jsou nedozrálé a koncentrovanější? Moje později zrající Domácí švestky - zdavé bez šarky - takový buket nemají.
Vidíš nějaký rozdíl mezi Italskou a Vysočinovou Vlaškou?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |