Vhodné slivoně na Valašsko

host - 11.241 (?)
19.10.2021 19:22
No je to trochu aj o tom, jaký typ slivovice preferujete. Ja síce nie som z Valašska, no z klimaticky podobných podmienok na Slovensku, možno ešte horších. Toptaste dáva aromaticky čistejšiu slivovicu. Oldschoolový paliči však namietajú, že nemá tú typickú slivkovú arómu. Ja tú arómu zas nemusím, keď si ráno po slivovici prdnem a v polke domu sa nedá dýchať. Za mňa určite Toptaste. R.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 214.161 (?), 19.10.2021 13:14, zobrazeno: 1345x

Dobrý den, mohu poprosit pěstitele z Valašska o osobně ověřené odrůdy slivoní určené jen a pouze do kvasu?
Témata o trnkách na slivovici jsem průběžně přelouskal, ale je dosti krajově obsáhlé, proto zakládám téma vysloveně na Valašsko.

Plánuji začít rekultivaci jednoho menšího sadu, jedná se o svah natočený na východní stranu, výška cca 435 m.n.m. Složení půdy nevím, vedeno jako orná, špatná tedy snad nebude. Z boku kryto lesy, během léta je to spíše sušší stráň, slunce tam svítí až do odpoledních hodin. 

Současné stromy jsou umístěny ve dvou cca 80 metrových řadách nad sebou, postupně je plánuji vykácet, žel finance mi to nedovolí udělat najednou. Bohužel nedokážu určit odrůdy, které mi rostou, vzpomínám, že děda i otec zmiňovali Karlátky a Durancie. Plody jsou jednak sytě tmavé, spíše menší, oválné, žlutá dužina jde hezky od pecky (Karlátka?), druhá odrůda je větší, kulatější, ne tak sytě modrá a velmi špatně dostupná pecka (Durancie?).

Je lepší kombinace třeba čtyř odrůd, plodících nedlouho od sebe, nebo se zaměřit spíše na jednu, dvě odrůdy ideálně šarce odolné? 

V hledáčku mám zatím Durancii (aroma), Gabrovskou či Jojo (množství kvasu), plus nějaký ten Stenley co by preventivní opylovač. 
Jaké zkušenosti máte s Top taste a Velkoplodou domácí v oblastech zamořených šarkou?

Děkuji za případné reakce a osobní zkušenosti.

host - 11.241 (?), 19.10.2021 19:22
No je to trochu aj o tom, jaký typ slivovice preferujete. Ja síce nie som z Valašska, no z klimaticky podobných podmienok na Slovensku, možno ešte horších. Toptaste dáva aromaticky čistejšiu slivovicu. Oldschoolový paliči však namietajú, že nemá tú typickú slivkovú arómu. Ja tú arómu zas nemusím, keď si ráno po slivovici prdnem a v polke domu sa nedá dýchať. Za mňa určite Toptaste. R.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 20.10.2021 16:59

Toptaste se na Valašsku moc nelíbí, všech 6 stromů jsem postupně vykácel, silně trpěly rakovinou dřeva a moniliovou spálou i přes chemickou ochranu uschly (nejen u mě).Slivovice ze samotných Toptastů taky není žádný zázrak, pokud se smísí s Duranciema 50:50 pak je z toho slušný destilát.Osobně preferuju na Valašsko Domácí švestky, Beskydské (Valašské trnky) a Durancie.Nejlepší slivovice je z Valašských trnek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz