Dobrý den, mohu poprosit pěstitele z Valašska o osobně ověřené odrůdy slivoní určené jen a pouze do kvasu?
Témata o trnkách na slivovici jsem průběžně přelouskal, ale je dosti krajově obsáhlé, proto zakládám téma vysloveně na Valašsko.
Plánuji začít rekultivaci jednoho menšího sadu, jedná se o svah natočený na východní stranu, výška cca 435 m.n.m. Složení půdy nevím, vedeno jako orná, špatná tedy snad nebude. Z boku kryto lesy, během léta je to spíše sušší stráň, slunce tam svítí až do odpoledních hodin.
Současné stromy jsou umístěny ve dvou cca 80 metrových řadách nad sebou, postupně je plánuji vykácet, žel finance mi to nedovolí udělat najednou. Bohužel nedokážu určit odrůdy, které mi rostou, vzpomínám, že děda i otec zmiňovali Karlátky a Durancie. Plody jsou jednak sytě tmavé, spíše menší, oválné, žlutá dužina jde hezky od pecky (Karlátka?), druhá odrůda je větší, kulatější, ne tak sytě modrá a velmi špatně dostupná pecka (Durancie?).
Je lepší kombinace třeba čtyř odrůd, plodících nedlouho od sebe, nebo se zaměřit spíše na jednu, dvě odrůdy ideálně šarce odolné?
V hledáčku mám zatím Durancii (aroma), Gabrovskou či Jojo (množství kvasu), plus nějaký ten Stenley co by preventivní opylovač.
Jaké zkušenosti máte s Top taste a Velkoplodou domácí v oblastech zamořených šarkou?
Děkuji za případné reakce a osobní zkušenosti.