Těchobuzická
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 7.5.2022 11:11
A co Chrudimská (Vankova)? Já s ní osobní zkušenosti nemám. Když jsem ji hledal nabídl mi školkař místo ní právě Těchobuzickou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 7.5.2022 13:36
S chutí plodů Těchobuzické nemám problém, ale velikostí je tak akorát do kvasu, na konzum šly vždy nejlépe odrůdy velikosti aspon Toptastu. Ale když jsme u těch aromatických látek mám na zahradě odkopek, plody jsou velikosti o něco menší než Těchobuzická. Ale tu vůni kterou vydává v době dozrávání, když k ní přicházíte, nic takového jsem nikdy u žádné odrůdy necítil. Ale když dáváte do sudu pouze podobné sorty, kde je v poměru k dužině ještě víc pecky, odrazí se to na chuti slivovice a z mého pohledu negativně. Nedá se to srovnat s duranciemi, kdy do destilátu přejde příjemný nádech marcipánu. Bylo by potřeba je vypeckovat...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10826) - 70.240 (?), 17.9.2025 21:41
Těchobuzická po deštích příšerně popraskala...
Máme podobnou zkušenost, pane z Koryčan. Velká škoda. Přitom letos byly dobře vyzrálé, pevné plody Těchobuzické s oranžovou dužninou chutnější než Domácí velkoplodé a Tuleu Grasy. Většinou to mám obráceně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 18.9.2025 8:11
Pane Petře, o barvě dužniny vám řeknu asi tolik. Ve třech lokalitách, u potoku, v sadu a ve druhém sadu mám rozházených na opylení pár stromů odrudy Stanley. Barva dužiny zeleno-žlutá, v plné zralosti až do zlatova a to po mnoho let. Oranžový nádech si nepamatuju, jen trochu někdy žilkování. Ve druhém sadu májí letos některé Stanley důžinu ale úplně oranžovou, čím to může být? šárka?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10826) - 70.240 (?), 18.9.2025 10:42
Netroufám si tvrdit, co všechno letos šarka ovlivnila a co ne, pane z Koryčan. Například, že chuť Domácí velkoplodé nebyla tak špičková, jako vždy. Ta Těchobuzická neměla ani letos, ani v minulosti všechny plody TOP, ale ty dobře vyzrálé byly tentokrát velice chutné. Bohužel je mnohem citlivější na praskání po dešti, než jiné odrůdy, co tady mám. Řekl bych, že v ní byla letos velmi dobře skloubená chuť Domácí švestky a Zelené renglódy při zachování pevné a šťavnaté dužniny.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|