Švestka mi schne před očima

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?)
27.6.2021 7:14

Moniliová spála to nebude, infikované větve usychají až po odkvětu.Podle mě se jedná o rakovinové odumírání větví.Bakterie Pseudomonas nebo Xanthomonas se dostanou do rostliných pletiv na podzim jizvami po opadaných listech a větve usychají během zimy.Na jaře vyraší na některých větvích jen pupeny na koncích výhonu.Listy na napadených větvích jsou malé, deformované a silně chlorotické i ty postupně zasychají.Jedinou účinnou ochranou je preventivní postřik mědí (Champion) ihned po opadu listí.Nejvíc napadány jsou odrůdyStanley, čačanské a německé novošlechtění(Toptaste, Haroma, Harbela, Moni atd.).Staré odrůdy Domáci a Durancie bývají bakteriemi napadeny jen výjmečně a Domácí a Bysrické dobře regenerují a brzy obrostou i ze starého dřeva, což nové odrůdy které je měly jakoby nahradit bohužel neumí.wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Bora - (1) - 16.86 (?), 26.6.2021 14:00, zobrazeno: 2843x

Asi pět let stará čačanská najednou začala usychat. Napřed jedna větev vypadala, že ji sežehnul mráz ještě před květem, teď usychá další část stromu, kde jsou už malé švestky... Část stromu, kde je abnormálně málo listů proti jiným rokům, jsou plody normální.

Netuším, čím to je - viz foto

host - 61.142 (?), 26.6.2021 22:17

Moniliova spála.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 27.6.2021 7:14

Moniliová spála to nebude, infikované větve usychají až po odkvětu.Podle mě se jedná o rakovinové odumírání větví.Bakterie Pseudomonas nebo Xanthomonas se dostanou do rostliných pletiv na podzim jizvami po opadaných listech a větve usychají během zimy.Na jaře vyraší na některých větvích jen pupeny na koncích výhonu.Listy na napadených větvích jsou malé, deformované a silně chlorotické i ty postupně zasychají.Jedinou účinnou ochranou je preventivní postřik mědí (Champion) ihned po opadu listí.Nejvíc napadány jsou odrůdyStanley, čačanské a německé novošlechtění(Toptaste, Haroma, Harbela, Moni atd.).Staré odrůdy Domáci a Durancie bývají bakteriemi napadeny jen výjmečně a Domácí a Bysrické dobře regenerují a brzy obrostou i ze starého dřeva, což nové odrůdy které je měly jakoby nahradit bohužel neumí.wink

host - 16.86 (?), 13.7.2021 12:24

Popsal jste to naprosto přesně. Na jaře jsem myslela, že je to pruh mrazu na jedné části, ale teď už je uschlá druhá třetina stromu. Na poslední třetině jsou listy a švestky, menší než obvykle, ale zelené.

Má smysl ten strom nechat a na podzim stříkat? Nebo ho mám porazit raději hned?

Díky moc a omlouvám se, že reaguji až tak pozdě

Hejtmánková

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty