Spon pri podpníku wavit

host - 10.43 (?)
7.2.2021 17:40

Ožerou stromky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 70.18 (?), 6.2.2021 15:52, zobrazeno: 2038x

Dobrý deň,

ak zakladám duplicit omlúvam sa.

Prosím o názor. Mám ovocný sad, maliny a čočoriedky. V tom som ako doma. Tápem ale pri slivkách. Mám pomerne veľkú plochu nevyužitú v kopci a pod el.vedením. Rozhodol som sa tam vysadiť slivky. Takmer 200ks. Odrody Toptaste, Amers a Haganta všetko na Wavite. Pridal som pre istotu pár ks Stanley a Čačanskej L. kvôli opeleniu.

Orientácia juh, celodenné slnko, budem mať kvapkovú závlahu, 270m.n.m., hlinitá pôdy.

Stromy sú už posadenéod jesene, no neviem či som zvolil dobrý spon. V záhradníctve ma ubezpečili, že stačí aj menší. Dal som cca 2,8x3 m. Nebudem to strihať sám, mám pána ktorý sa tomu venuje celý život, moja predstava je stĺpovitý tvar.

Ovocie nechcem na pálenie, ale ako doplnok k predávaným malinám a čučoriedkam. Neviem či som vybral dobre.

Pri výsadbe som sadil do pôdy zmiešanej s kompostom (z obchodu) s NPK a na dno Superfosfátom, pretože rozbor pôdy vykázal takmer nulovú zásobu P.

Pridávam foto. Ďakujem za každý názor.

Martin

host - 81.144 (?), 6.2.2021 18:29

Podnož wavit neznám. Záleží na půdních podmínkách. V mém případě mám Hagantu na myrobalánu ve sponu 4x4 m a je to v pohodě. Já osobně si Hagantu nedovedu představit pěstovat na slabě rostoucí podnoži. Je to velmi kvalitní odůrda a velmi plodná. Na myrobalánu vůbec nedivočí a ten má co dělat, aby ty sklizně utáhl. Naproti tomu toptaste na myrovalánu potřebuje dost často prořezávat. Taky mám spon 4x4 a bez prořezávky by se uličkama nedalo ani projít. Ale kdo tehdy před těma rokama, kdy se nevědělo jak ty stromy vůbec porostou měl odhadnout, jakou podnož a jaký spon...

host - 70.18 (?), 6.2.2021 18:50

ďakujem za názor, budem rád ak sa ešte niekto pridá. yes

-M-

host - 81.144 (?), 6.2.2021 20:03

Nemáte zač, jen bych se ještě zeptal, čím budete pozemek séct a jak často to sečení plánujete provádět. Vidím že máte zatravněné meziřadí. Já jsem trávu prvních pár let po výsadbě nenechal přerůst o moc víc než 10 cm a pak hned vyrazil zahradní traktůrek. Ono se to nezdá, ale tráva mladým stromkům hodně konkuruje. Ti kteří vysadí sad a sečou dvakrát do roka, ti mohou profitovat jedině z dotací na ha, ne ze sklizně.

host - 70.18 (?), 6.2.2021 21:02

to práve riešim na chovateľskom fóre, pretože som uvažoval dať tam sliepky. Aby som to nemusel často kosiť. Tiež som zvažoval striekať 2 x ročne kruh okolo kmeňa herbicídom. Aj keď nie som moc zástancom chémie, niekedy sa tomu zabrániť nedá ak chce človek úrodu. Niektorí chovatelia majú názor, že sliepky budú okolie kmeňa ničiť hrabaním, niekto má názor že aj tak sliepky trávu nevyzobú úplne. Každopádne traktorík mám ale tam nemôže pretože je to veľký sklon. V najhoršom to prebehnem vyžínačom. Ak bude také horúce leto ako predvlani tak to vidím na dve kosenia frown

host - 91.196 (?), 7.2.2021 9:53

Slepicím by mohlo vadit: chem.postřiky, jestřáb, ptačí chřipka, liška, kuna, příliš slunce, silný studený vítr... To už jsou vhodnější husy. Jen by se musely stromky do min. jednoho metru jednotlivě oplotit.

host - 27.55 (?), 7.2.2021 14:14

A co ovce?

host - 10.43 (?), 7.2.2021 17:40

Ožerou stromky

host - 70.18 (?), 7.2.2021 18:48

ovce už mám :D: D kamerunky. Na jar čakám jahniatka. Tie sú zas na zvyšnom časti kopca.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz