Rez slivone - prosba o radu

host - 240.42 (?)
23.3.2021 21:32

Dekuji za radu :) 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 240.42 (?), 22.3.2021 23:02, zobrazeno: 2291x

Dobrý den, 

na podzim jsem zasadila slivoň a teď bych ji potřebovala ořezat - chtěla bych poprosit o radu, jak to udělat. Ráda bych, aby koruna začínala zhruba ve vyznačené výšce (viz foto), ale tam nejsou žádné pořádné větvičky, jenom krátke jakoby "trny" (na foto vyznačeno zeleně):

- co bych měla správně ořezat?

- je možné, že když ořežu ostatní větvičky, tak ty "trny" vyraší?  

Je to Čačanská lepotica, podnož myrobalán (pozn - na foto vidět, že je zasazena moc hluboko, ještě ji teď přesadím ať je správně).

Děkuji. 

host - 240.42 (?), 22.3.2021 23:04

Nepřidalo to obrázek, tak zkouším ještě jednou.

host - 91.196 (?), 23.3.2021 10:23

Trny jsou trny napořád. Použijte to, co stromek nabízí-je z čeho vybírat.Pokud odstraníte ty spodní výhony, tak nezapomeňte i ranky po nich řádně ošetřit. Ponechané postranní výhony a středový-terminální zakraťte.

host - 240.42 (?), 23.3.2021 21:32

Dekuji za radu :) 

host - 168.158 (?), 26.10.2021 16:35

Dobrý den,

vloni jsem taky vysadil Čačanskou lepoticu (podnož myrobalán). V březnu jsem udělal řez. Až na stromku budu po zimě, která přijde, dělat další výchovný řez tak nevím. Prostředek, kde by měla být terminální větev je zatím oproti krajním větvím jen asi tak třetinový. Znamená to, že budu muset ty krajní větve tak extrémně zkrátit? A uprostřed to na nějaký terminál nevidím... Jiří 

Čačanská lepotica ( podnož myrobalán )
Čačanská lepotica ( podnož myrobalán )

host - 173.26 (?), 27.10.2021 7:45

Z druhé větve od shora vlevo si uděláte nový terminál. Musíte ho ale vyrovnat přivázáním k dosavadnímu terminálu nebo ke kůlu (na několika místech). Za rok potom stávající zakrslý terminál odříznete.

viviak - (6) - 51.248 (?), 3.4.2022 20:25

Dobrý večer,

nech nezakladam novu temu. pomohol by mi niekto ako spravit rez na slivke joganta? vysadba minula jesen bez rezu. podla literatury, ktoru mam sa to ma prakticky rezat ako jablon, snad nechat o 1 kostrovy konar viac. Bohuzial nemam s rezom sliviek ziadne skusenosti a na jablon sa nepodoba ani nahodou. Ma pekny a silny terminal pod ktorym su 3 vetvy. Z toho dve su slabsie a jedna silnejsia, dost ostry uhol a myslim ze konkuruje terminalu cizez tohto korunu asi robit nemozem+je to vo velkej vyske. Smerom nadol su vsak uz len celkom slabe vetvy, naviac niektore su kratcke a maju trne, len najspodnejsia vetva vyzera shopne ale neviem ako a z coho by som tu dole zakladal korunu. Budem rad za kazdu dobru radu. Vďaka

joganta
joganta
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?8:44
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty