Očkovat či roubovat nálet mirabelky?

host - 141.161 (?)
4.6.2025 22:55

Z pecky může vyrůst cokoliv. Můžete od poloviny července očkovat. Můžete dát různé odrůdy, ale ten čípek po terminálu nahoře nějak kulturně zkraťte a ošetřete třeba barvou. Asi bych přidala tyčku, kvůli ochraně větve směřující nahoru, tu si často vyberou ptáčci a vyvrátí. A když vám nepůjdou očka, můžete na jaře přeroubovat. Jitka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 43.102 (?), 2.6.2025 21:31, zobrazeno: 852x
Prosím o radu. Kousek od mé staré dosluhující mirabelky vyrostl zřejmě její nálet. Přikládám fotky. Chci se zeptat. Má smysl nechat růst a bude na stromku ovoce? Nebo musím očkovat či roubovat? Napadlo mě že bych mohl naočkovat jednu větev mou starou mirabelu. Další větev třeba sousedovic dobrou Slivoň. Lze to? Jak to udělat? Nebo musím očkovat vždy nad zemí? Tím bych přišel o zapěstovanou korunku I o možnost mít každou větev jinou odrůdu. Pokud bych měl očkovat dole nad zemí, není ten kmínek už hodně tlustý? Jak tlustou větvičku pak použít na očka? Děkuji za rady, s tímto zatím nemám zkušenosti.
Mirabelka
Mirabelka

host - 141.161 (?), 4.6.2025 22:55

Z pecky může vyrůst cokoliv. Můžete od poloviny července očkovat. Můžete dát různé odrůdy, ale ten čípek po terminálu nahoře nějak kulturně zkraťte a ošetřete třeba barvou. Asi bych přidala tyčku, kvůli ochraně větve směřující nahoru, tu si často vyberou ptáčci a vyvrátí. A když vám nepůjdou očka, můžete na jaře přeroubovat. Jitka

host - 43.102 (?), 6.6.2025 18:35
Mohu tedy poprosit o radu v jaké výšce to očkovat? A pokud to naočkuji a nad místem očkování pak střihnu terminál jak docílit Toho, že by bylo více odrůd? Někdo mi říkal že pokud nechám dlouhý původní kmínek, tedy třeba až ke stávající korunce, tak bude stále obrůstat z původního dřeva.

host - 141.161 (?), 6.6.2025 19:18

Berte to tak, že chcete štěpovat a něco se naučíte.

Peckoviny do starého dřeva špatně srůstají. Tím vám vychází očkování do těch větviček. Taky se vám to napoprvé nemusí povést, to zjistíte až následující rok. Očkovala jsem podobné klacky - pokud nahoře hodně přirůstá nová odrůda, myrobalán neobrůstá. Bohužel, později se budou probouzet spící očka a možná i z kořenů prorůstat výmladky. To je daň za silný kořenový systém. Ideální je vylamovat to za zelena, co nejmenší. 

Klasický podnožový myrobalán ze starého stromu se u mne podobá plevelu, pokud ho seříznu u země, vyroste silný nový prut a můžu začít znovu. V případě více výhonů je potřeba za zelena vylamovat a připravit ten vhodný. Ale nevím, jestli to udělá ten váš, pokud je to loňský semenáč, jestli to zvládne. To musí napsat někdo jiný.

host - 141.161 (?), 6.6.2025 19:19

Jo a pokud se začíná znovu u země, tak zase zapěstujete stromek, už ze zvolené odrůdy a pak přeštěpujete větve.

host - 51.173 (?), 3.9.2025 21:45

Já zkušenosti s očkováním nemám, jen s roubováním. A právě jsem nejvíc rouboval švestkovité a bez problémů. Je třeba jenom roubovat na celý stromek, to znamená při roubování na jaře seříznout  celou korunku a nenechat na kmínku žádný původní výhonek. Zatímco v zemi má stromek původní kořeny. Potom stromek v pudu sebezáchovy od března až někdy do června žene do roubu plno mízy a roub se velmi dobře ujímá, pokud je jen trochu živý a rychle roste. Roub je ovšem spolehlivě ujmutý až v létě v polovině dalšího roku nebo až na podzim dalšího roku po roubování, kdy plně roste už druhý rok. Do té doby při horší afinitě může srůst odumřít nebo ho třeba vylomit pták nebo do srůstu natéct voda.  Roubování způsobem, že naroubujete jednu větevv a ostatní necháte původní je velmi náročné, protože musíte velmi přesně na týden až 14 dnů trefit správnou dobu, kdy koruna začíná rašit a současně roub mnohem lépe naroubovat, protože roub dostává jenom malé množství mízy, ostatní mízu spotřebují původní větévky. A jak se roub z nějakého důvodu trošku opozdí, mízu přestane táhnout a stromek všechnu mízu přesměruje do původních větví a roub tím pádem zaschne.

S roubováním na starší kmínky nemám problém, rouboval jsem bez problémů i kmínky švestek i tři centimetry silných a bez problémů.  Roubuji na sedýlko, protože takový roub se při omotávání páskou nehýbe a tím neničí pletiva na místě kontaktu a roub se tak snadněji ujme.  Téměř stejným řezem roubu se dá roubovat i na řez kmínku nebo když je hodně mízy a odstává kůra, tak za kůru. 

Na řez roubu je třeba mít správný nůž, ne ten, co prodávají zahnutý a krátký údajně na rouby, ale tenký, dlouhý a s rovným ostřím, podobný jako je třeba filetovací nebo vykostovací nůž. A řez roubu je třeba nacvičit, minimálně napoprvé.. Vzít ze stromů hromádku jednoletých živých výhonků podobné síly a tvrdosti dřeva a nějakých pár hodin se ten řez učit. Na švestku jsou ty výhonky s poměrně tvrdým dřevem., oproti třeba jabloni. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz