Já zkušenosti s očkováním nemám, jen s roubováním. A právě jsem nejvíc rouboval švestkovité a bez problémů. Je třeba jenom roubovat na celý stromek, to znamená při roubování na jaře seříznout celou korunku a nenechat na kmínku žádný původní výhonek. Zatímco v zemi má stromek původní kořeny. Potom stromek v pudu sebezáchovy od března až někdy do června žene do roubu plno mízy a roub se velmi dobře ujímá, pokud je jen trochu živý a rychle roste. Roub je ovšem spolehlivě ujmutý až v létě v polovině dalšího roku nebo až na podzim dalšího roku po roubování, kdy plně roste už druhý rok. Do té doby při horší afinitě může srůst odumřít nebo ho třeba vylomit pták nebo do srůstu natéct voda. Roubování způsobem, že naroubujete jednu větevv a ostatní necháte původní je velmi náročné, protože musíte velmi přesně na týden až 14 dnů trefit správnou dobu, kdy koruna začíná rašit a současně roub mnohem lépe naroubovat, protože roub dostává jenom malé množství mízy, ostatní mízu spotřebují původní větévky. A jak se roub z nějakého důvodu trošku opozdí, mízu přestane táhnout a stromek všechnu mízu přesměruje do původních větví a roub tím pádem zaschne.
S roubováním na starší kmínky nemám problém, rouboval jsem bez problémů i kmínky švestek i tři centimetry silných a bez problémů. Roubuji na sedýlko, protože takový roub se při omotávání páskou nehýbe a tím neničí pletiva na místě kontaktu a roub se tak snadněji ujme. Téměř stejným řezem roubu se dá roubovat i na řez kmínku nebo když je hodně mízy a odstává kůra, tak za kůru.
Na řez roubu je třeba mít správný nůž, ne ten, co prodávají zahnutý a krátký údajně na rouby, ale tenký, dlouhý a s rovným ostřím, podobný jako je třeba filetovací nebo vykostovací nůž. A řez roubu je třeba nacvičit, minimálně napoprvé.. Vzít ze stromů hromádku jednoletých živých výhonků podobné síly a tvrdosti dřeva a nějakých pár hodin se ten řez učit. Na švestku jsou ty výhonky s poměrně tvrdým dřevem., oproti třeba jabloni.