Nejranější odrůdy slivoní

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?)
3.8.2025 10:57

Po počátečním nadšení z těch nejranějších švestek to s těmi dalšími velkoplodými není až tak slavné. Výjimku má právě Franzi. Za povšimnutí stojí i Ersingenská, která na rozdíl od Čačanské rané bude v pozdějším stádiu zralosti lepší. Jenomže, jak plyne z fotek Ersingenská plodí na rodíl od Čačanské rané ve shlucích, což není výhodné z hlediska napadení moniliovou hnilobou. Díky ní jsem mnoho měkčích plodů nestihl. Rozhodně je ale sklizňová zralost delší a podtržené plody nejsou kyselé, jako podtržené plody Čačanské rané. Franzi měla všechny čtyři plody s celkem překvapivě výraznou švestkovou chutí. Mnohem a mnohem lepší než Polinka, první padané lepotice, ale i Topfive. Co se týče Dolanky, Martine, tak rouby první rok rostly, později růst slábl, dva ze tří roubů už zaschly a třetí živoří. Je to velká škoda. Minulý rok jsem tak dlouho chodil kolem toho jediného plodu na roubu, až jsem to nevydržel a utrhl jsem ho. Stopy šarky na něm nebyly a byl velice chutný nicméně ne zcela zralý. Nějaké plody Domácí velkoplodé taky předčasně spadly, pravděpodobně z důvodu šarky. Co se dá dělat, ale jiných švestek je dost. Velké naděje vzbuzuje ta Chrudimská na stromu ZR. Ty plody, co zatím spadly byly TOP.

CARPATIN (roub na Čačanské rodné)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (693) - 49.37 (?), 23.7.2025 19:41

Peter teraz na Maďarskej stránke zverejnili príspevok budú predstavovať nové odrody sliviek dajú aj video teším sa môže to byt zaujímavé. 

Slivka
Slivka

MH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (99) - 213.87 (?), 23.7.2025 21:42

Petře máš ty rané slivky parádní. yes

Samozřejmě i nové je třeba zkoušet.

Už se sem tam se objevují první měkké Č. Lepotice a první plody Franzi - jsou dobré.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.7.2025 13:09

Zkoušej, Milane. Já zase zkouším staré prvorepublikové švestky. Prosím tě, jaký smysl má pěstování té Crvené ranky? Jen na pálení? Šarku sice nemá žádnou, roste silně a zdravě, ale plod se musí v puse cumlat kolem pecky jako bombón. To není úplně ideální.

Crvena ranka
Crvena ranka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.7.2025 13:41

Pane s tím Opálem versus Malvazinkou. Já mám na stromku Malvazinky jeden plod a není zralý, stále žlutozelený. Měla by to být Malvazinka. Vyfotil jsem znovu Černošickou, kterou tady rozšiřuje pan Walter a patřila kdysi k předním tržním odrůdám. Výborně, pane Waltře.yes

Černošická
Černošická
Černošická
Černošická
Černošická
Černošická

host - 1.109 (?), 24.7.2025 18:22
Prosím o pomoc s určením odrůdy, nemám žádný kontakt na původního majitele zahrady... Slivoň dozrává nyní, dužina dobře odlučitelná od pecky, plody spíše menší v opravdu masivním množství. Strom spíše rozkladité koruny, zdravý. Díky za každou radu!
Slivoň
Slivoň

host - 1.109 (?), 24.7.2025 18:29
Další foto
Slivoň neznámá
Slivoň neznámá

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.7.2025 19:10

To by mohl být právě Opál, pokud to není nějaká stará odrůda. Opál je podobně žluto červeno fialový

host - 236.5 (?), 25.7.2025 10:30

Plně zralý Opál je modrý. Před úplnou zralostí je žluto červeno fialový. V té - trochu nezralé - fázi je již docela sladký. Je lepší ho sklízet na přímý konzum o něco dřív, kdy ještě má nějakou kyselinku,  není tak fádně sladký a měkký.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 3.8.2025 10:57

Po počátečním nadšení z těch nejranějších švestek to s těmi dalšími velkoplodými není až tak slavné. Výjimku má právě Franzi. Za povšimnutí stojí i Ersingenská, která na rozdíl od Čačanské rané bude v pozdějším stádiu zralosti lepší. Jenomže, jak plyne z fotek Ersingenská plodí na rodíl od Čačanské rané ve shlucích, což není výhodné z hlediska napadení moniliovou hnilobou. Díky ní jsem mnoho měkčích plodů nestihl. Rozhodně je ale sklizňová zralost delší a podtržené plody nejsou kyselé, jako podtržené plody Čačanské rané. Franzi měla všechny čtyři plody s celkem překvapivě výraznou švestkovou chutí. Mnohem a mnohem lepší než Polinka, první padané lepotice, ale i Topfive. Co se týče Dolanky, Martine, tak rouby první rok rostly, později růst slábl, dva ze tří roubů už zaschly a třetí živoří. Je to velká škoda. Minulý rok jsem tak dlouho chodil kolem toho jediného plodu na roubu, až jsem to nevydržel a utrhl jsem ho. Stopy šarky na něm nebyly a byl velice chutný nicméně ne zcela zralý. Nějaké plody Domácí velkoplodé taky předčasně spadly, pravděpodobně z důvodu šarky. Co se dá dělat, ale jiných švestek je dost. Velké naděje vzbuzuje ta Chrudimská na stromu ZR. Ty plody, co zatím spadly byly TOP.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025