Nejranější odrůdy slivoní

MH. - (44) - 213.87 (?)
20.7.2025 19:48

Opály jsou taky celkem rané a odolávají šarce, fleky jsou na listech a trochu na peckách, ale plody jsou čisté a sladké výborné, povedená odrůda. 

Opál
Opál
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - (44) - 213.87 (?), 20.7.2025 19:48

Opály jsou taky celkem rané a odolávají šarce, fleky jsou na listech a trochu na peckách, ale plody jsou čisté a sladké výborné, povedená odrůda. 

Opál
Opál

host - 234.138 (?), 20.7.2025 22:07

Ste si istý že je to Opál? Nemáte to náhodou Malvazinku?

MH. - (44) - 213.87 (?), 20.7.2025 23:37

To nevím, podle čeho to poznáte?

Měl by to být Opál, je z roubu od pěstitele. Pecka je dobře odlučitelná, plody vyrovnané kvality výborné sladkécheeky, už teď překonávají obvyklé plody Lepotice, která ještě není zralá - našel jsem teprve první zralý spadlý plod u Lepotice.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 21.7.2025 15:56

Samozřejmě, že mnohem lepší je mít stanoviště bez šarky na tyto bezvirózní rouby z Holovous. Já ho nemám, takže co vydrží, vydrží, co přežije, přežije. Na té minulé fotce je vidět, že jeden plod v tom shluku je šarkou zdeformovaný. Pokud jde o Ananasku českou, tak má velmi specifickou chuť. Úplně měkká je opravdu u ní představitelná ananasová příchuť. Příjemnou ovocnou chuť má i Crvena ranka, jen je naprosto neodlučitelná od pecky.

Crvena ranka
Crvena ranka

host - 12.102 (?), 21.7.2025 16:46
Dopustim se skryté reklamy a znovu poděkuju PzP za propagaci švestky Katinky. Velmi jsme si ji oblíbili pro příjemnou chuť a univerzální využití v kuchyni i jako stolní. Chlazená je skvělá. PP.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 21.7.2025 19:13

Zdravím Pepého. Kdyby jste ještě mohl ochutnat kupříkladu tuto Ananasovou českou, to by jste měl zážitek. Doufám, že se rouby pěkně rozrostou, mám je na třech místech. Prozatím asi nejvýraznější ananasová příchuť ze všech ovocných dřevin, kde je ananas v názvu odrůdy. Přitom to není nic švestkově rušivého. Smekám před další starou odrůdou. První Černošické jsou v koncovce kapku navinulejší. Černošická patřila za první republiky k předním tržním odrůdám, takže mě těší, že pan Walter vsadil právě na ní.

Černošická
Černošická
Černošická
Černošická
Černošická
Černošická
Opál
Opál
Opál (rozpůlený) + Ananasová česká
Opál (rozpůlený) + Ananasová česká
Ananasová česká
Ananasová česká
Ananasová česká
Ananasová česká

host - 234.84 (?), 21.7.2025 20:20

Priemerne kolko gramov vážia vaše plody Opálu?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 22.7.2025 16:58

Málem jsem zapomněl na Aninskou. Na roubu zbyl poslední plod.

Aninská
Aninská
Aninská
Aninská
Aninská
Aninská
Aninská
Aninská
Aninská
Aninská

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 23.7.2025 13:31

Nejvíc mě z těch starých švestek letos prozatím překvapila Esslingenská (za první republiky taktéž přední tržní odrůda, tenkrát jistě výstavní bez šarky) a Ananasová česká. U Esslingenu kořenitě švestková chuť, u Ananasky specificky ovocná, výrazná.

Esslingenská
Esslingenská
Esslingenská
Esslingenská
Esslingenská
Esslingenská
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Eliášova
Ananaska česká
Ananaska česká
Ananaska česká
Ananaska česká
Černošická
Černošická
Černošická
Černošická
Crvena ranka
Crvena ranka
Ahlbachova (Ersingenská)
Ahlbachova (Ersingenská)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10698) - 70.240 (?), 23.7.2025 14:16

Priemerne kolko gramov vážia vaše plody Opálu?

Nic nekupujeme a nic neprodáváme. Před vstupem do domu si ověříme vaši totožnost. Respektive já nic nevážím ani nic neměřím. Na stromku začínají Opály jednotlivě vybarvovat. Falešný Opál je ještě zelený. Snad by to mohlo být Jubileum, anebo taky ne.

Crvena ranka + Opál
Crvena ranka + Opál
Crvena ranka + Opál
Crvena ranka + Opál
Opál (nahoře) + Crvena ranka
Opál (nahoře) + Crvena ranka
falsifikát Opálu, který přišel dokonce s dvěma visačkami
falsifikát Opálu, který přišel dokonce s dvěma visačkami
Topfive (nahoře) + Čačanská raná (největší plody) a Katinka (dole)
Topfive (nahoře) + Čačanská raná (největší plody) a Katinka (dole)
Topfive, Čačanská raná a Katinka
Topfive, Čačanská raná a Katinka
Topfive
Topfive
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025