Koľko stromov je potrebných na 200 l kvasu



host - 51.254 (?) 
6.2.2022 9:31, zobrazeno: 1017x
Zdravím vás, chystám sa na záhrade zasadiť ovocné stromy, ktorých plody by som chcel primárne spracúvať na kvas. Marmelády a zaváraniny sa v našej rodine moc neuplatnia. Konkrétne by malo ísť o slivky (toptaste, hanita, atď a marhule (veľkoavlovická a maďarská). Chcel by som ich pestovať na podníku myrobalán v tvare voľne rastúcej poschodovej koruny. Chcem sa preto spýtať, koľko stromov sliviek/marhúl potrebujem vysadiť, aby som získal v plnej rodivosti aspoň 200l kvasu? Samozrejme chápem, že rodivosť môže kolísať rok od roku. Ide mi skôr o hrubý odhad, či mi postačia štyri stromy alebo ich potrebujem desať. Ďakujem
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 6.2.2022 11:07

Záleží na podmínkách v daném roce (jarní mrazy, tlak chorob atd.).Velkopavlovická (Maďarská) na myrobalánu nebo meruňkovém semenáči, za ideálních podmínek postačí na 200l kvasu jeden strom v plné plodnosti.U slivoní je to podobné Durancie a Domácí švestky 150 -200l ze stronu.Toptaste a Hanita se samostatně na pálení moc nehodí.Hanita má mizernou cukernatost a Toptaste postráda to co dělá slivovici-slivovicí, aroma.Smíšené kvasy např.Toptaste, Hanita,Durancie už dají slušný destilát.který můžete nabídnout i i přátelům aniž by jste si uřízl ostudu.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 7.5.2022 8:14
Ještě co se týká Hanity. Na internetu i v knižním atlase je uváděna jako pološvestka. Mnoho let ji ale sleduju v sadě spolu s jinými odrůdami. Květy Hanity mají svým vzhledem a zabarvením mnohem blíže k těm od pravých švestek. A tvar plodu je také šveskovitý. Jestli to určují podle toho, z jakých odrůd byla vyšlechtěna? Ale mnohé ty novější odrůdy, které se opětovně používají ke křížení mají někde daleko v minulosti v rodokmenu s velkou pravděpodobností klasickou švestku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 7.5.2022 9:13

To nevím, ale každopádně nemá tu častou pološvestkovou vlastnost, že po přezrání moučnatí a fádní jako třeba ten Topgigant. Naopak stejně jako pravé švestky čím déle "visí", tím jsou lepší. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 81.144 (?), 6.2.2022 12:21
Nevím jakou máte v okolí pálenici a velikost kotlů v ní, ale 200 litrů kvasu může být málo. Cím menší množství kvasu tím větší pravděpodobnost, že budete přepalovat váš lutr se zbytkem už vypáleného od předcházejícího zákazník, aby v kolte nebylo málo. Ale říkám záleží na velikosti kotlů v pálenici. Jistota je 300 až 400 litrů kvasu. Z toptaste jsem připravoval jednodruhový kvas a nikdo si na chut nikdy za celé roky nestěžoval a slivovička z ní byla dost oblíbená. U Hanity nevím jednodruhový kvas z ní jsem nikdy nezkoušel, neměl jsem tolik stromů. U stromů 10 let po vysazení s extenzivním způsobem pěstování počítejte v dobrých letech se sklizní v rozmezí 80 až 120 kg na jeden strom.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika