Klejotok na švestce

host - 91.196 (?)
10.7.2025 11:11

Lenko, ta věc vypadá dramatičtěji, než ve skutečnosti-snad je. Ta-nebo ten-klej je jako strup na lidské ráně, tedy já do takových hned nerýpu.Teprve pokud by se ta zasazená oblast výrazně zvětšovala, kůra okolo bobtnala, pukala, odchlipovala se, pak by bylo záhodno tuto hmotu odloupnout a postiženou kůru ostrým, čistým nožem oříznout -s mírným přesahem do zjevně zdravé tkáně a obnažené místo natřít. K této události mohlo dojít např.v souvislosti s průběhem počasí, vodní bilancí-výkyvy v jejich dodávce ať už zálivkou-buď přímo konkrétního stromku či rostlin v jeho okolí, nebo taky vydatnějšího deštěcool. V neposlední řadě se i takovým výronem mízy projevuje napadení stromu ovocnými kůrovci, SPCH.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 36.10 (?), 10.7.2025 9:57, zobrazeno: 322x

Prosím o radu, mladá švestka, odrůda Haroma, na kmínku na severní straně se objevil celkem mohutný klejotok, každým dnem přibývá. Na jaro natřena vápnem proti slunci, teď už je to smyto. Žádné jiné nemoci na ní nejsou viditelné. Nevím co s tím mám dělat, někde jsem četla natřít latexovou barvou - nevím jakou nebo nějakým balzámem. Nevím proč klejotok vznikl, kmínek není nijak poškozen. Prosím o rady.

Lenka

Švestka
Švestka

host - 91.196 (?), 10.7.2025 11:11

Lenko, ta věc vypadá dramatičtěji, než ve skutečnosti-snad je. Ta-nebo ten-klej je jako strup na lidské ráně, tedy já do takových hned nerýpu.Teprve pokud by se ta zasazená oblast výrazně zvětšovala, kůra okolo bobtnala, pukala, odchlipovala se, pak by bylo záhodno tuto hmotu odloupnout a postiženou kůru ostrým, čistým nožem oříznout -s mírným přesahem do zjevně zdravé tkáně a obnažené místo natřít. K této události mohlo dojít např.v souvislosti s průběhem počasí, vodní bilancí-výkyvy v jejich dodávce ať už zálivkou-buď přímo konkrétního stromku či rostlin v jeho okolí, nebo taky vydatnějšího deštěcool. V neposlední řadě se i takovým výronem mízy projevuje napadení stromu ovocnými kůrovci, SPCH.

host - 36.10 (?), 10.7.2025 13:09

Tak jste mě trošku uklidnil, je pravda, že to vzniklo, jak byla ty velký vedra, někdy jsem zalévala více, někdy vůbec, tak uvidíme, jak to bude pokračovat. Lenka

host - 91.196 (?), 10.7.2025 13:54

Lenko, těší mě, že jste se ozvala-to není úplně pravidlem! V běhu dní, při nárocích života, které řešíme-a přiznejme se bez mučení, že na dámách toho opravdu leží kapánek víc-je obdivuhodné, že jste si všimnula zdravotního problému mladého stromku a rozhodla se jej řešit-a to dokonce tzv.veřejně. Teď ke konkrétní záležitosti: Do velké míry je to fyzika-tedy ne ta mnohdy nudná, suchopárná ze základky, ale praktická a opravdu důležitá. Víte, rozdíly teplot mezi dnem a nocí i mezi časem plného slunce, nebo naopak stínu, stejně tak Vámi i mnou uvedeného vlivu vláhy se stromky cvičí. I když byl kmínek nabílen, tak to-zatím úplně nestačilo-to ale neznamená, že to byla marná práce, jen to neřeší všechno. Pokud se stromek dá do pořádku-ať u sám, nebo mu smysluplně pomůžete, bude rok od roku odolnější, silnější-protože starší, větší, vyzrálejší-společně s Vámi. Připomínám důležitost správné výživy, kdy je dobré znát sílu, kvalitu, složení půdy a podle situace můžete stromku přilepšit, taková dusík obsahující hnojiva je vhodné použít cca do konce sedmého měsíce roku, později by jejich vliv mohl být naopak škodlivý! P.S.: A že se dle Vás klejotok vyvalil na severní-neosluněné straně je statisticky častější-vracím se k fyzice-severní strana je méně pružná, o to křehčí... SPCH.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz