Jedovatosť - Agát biely



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 189.156 (?) 
19.3.2013 7:07

Akát jako takový určitě jedovatý není, vůbec málokterá bobovitá je jedovatá. od toho tu máme jiné čeledi, třeba lilkovité.Taková ta toxicita půdy v akátových výsadbách je založena asi na lehce agresivních dusíkatých metabolitech, akát jakožo bobovitá dřevina fixuje aý přílišné množství dusíku, takže určitě půdu nehnojit hnojem, probůh. O tom že dusíku je pod akáty nadbytech svědčí bohaté porosty vlaštovičníku, kopřiv, či bezu. Nic jiného prakticky pod nimi neroste. Přesto si myslím že si ovocná výsadba s tím poradí, když jí dáte dobrý start, pořádnou jámu a vyměňte částečně půdu.

Jinak jak už bylo zmíněno, i akátové porosty se časem rozpadnou a nahradí je jinačí dřeviny, třeba jasany, habry, či duby, takže to s tou toxicitou asi nebude až tak žhavé.

       Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 19.3.2013 10:54

Alelopatií jsem se nějaký čas zabýval a mohu říci, že každá z testovaných rostlin (bylin i dřevin) resp. jejich exudáty vykazovaly určitou inhibiční aktivitu a průkazné rozdíly byly i na úrovni odrůd v rámci jednoho druhu. Akát vykazoval poměrně silné inhibiční účinky. On akát je prakticky celý jedovatý (krom květů).

Zde např. citace z W ohledně jeho toxicity: Trnovník akát má toxické účinky na rostliny ve svém okolí. Jeho kořeny vylučují do půdy v konkurenčním boji proti okolním rostlinám toxické látky. V jeho sousedství se nedaří žádné jiné přirozeně u nás rostoucí rostlině ani dřevině s výjimkou bezu černého, s kterým tvoří neproniknutelné porosty, často tvořené ještě spolu s vlaštovičníkem větším. To je důvod, proč akát vytváří monokultury. Rostlina obsahuje látky robinetin, myricetin a quercetin. Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně kůra. Různé zprávy ale tvrdí, že semena a mladé lusky se po tepelné upravě dají jíst, protože se jedovaté látky teplem rozkládají...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 19.3.2013 23:38

Máte pravdu, jedovatý je, jakkoliv to asi nebude jedovatost tisu. Jedovatý je prý hlavně pro koně. Otázka monokultur je možná sporná, u nás jsou proto že se zkrátka monokulturně vysazovaly, tvoří akát monokulturní porosty i ve své domovině v Severní Americe? I akátina se ale posléze rozpadne, akát podobně jako bříza zdá se potřebuje ke klíčení dost slunce...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika