Althanova ryngle



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 53.209 (?) 
27.12.2007 13:39, zobrazeno: 73423x

Koupil jsem ryngli Althanova a až poté zjistil, že je cizosprašná... Mám jen jednu a další se mi na zahradu nevejde. Co s tím?? Mám tam ještě Valor a Čacanskou lepoticu. Díky! Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 85.27 (?), 27.12.2007 14:18

I kdybyste měl ještě jednu Althanovu, nebylo by Vám to nic platné. Cizosprašná znamená, že vyžaduje pyl cizí (jiné) slivoňové odrůdy. Takové, která kvete zhruba v tutéž dobu, je dobrým opylovačem a není spolu s Althanovou intersterilní.
   V praxi si s tím nelamte hlavu, jsou-li v blízkém okolí jiné slivoně, s opylením patrně problém mít nebudete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 221.138 (?), 27.12.2007 15:45

Dělám to nerad pane Vysloužil, ale cizosprašnost, neboli alogamie, je opylení květu pylem z jiného květu téže nebo jiné rostliny téhož druhu. Skutečně by mu stačila další Althanova. Ale když tam má ty další slivoně, je to v pohodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 77.39 (?), 27.12.2007 16:14

Já si to nemyslím. 
   Jak by pyl  věděl, že jeho květ vykvetl na jiném stromu a ne jen na jiné větvi téhož stromu? A proč by se potom do monokutur vysazovaly opylovače, když by stačily vedle stojící stromy téže odrůdy? Podle mě jsou všechny Althanovy ryngle na světě nepohlavně rozmnožené (štěpováním) z jediného  matečného stromu. Musejí mít tudíž naprosto shodnou genetickou výbavu jejich somatické buňky i jejich gamety (vajíčka, pyl)
   S definicí máte pravdu, ale "téhož druhu" neznamená téže odrůdy. 
   To vše si ale pouze myslím, rád si poslechnu vyjádření profesionálů tady na fóru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 221.138 (?), 27.12.2007 16:55

Máte naprostou pravdu v těch opylovačích v monokulturách. Sám to mám taky tak vysazené. Tam je to hlavně pro stoprocentní opylení všeho, co tam kvete. Tam je  naprosto prioritní výnosnost. Já jsem reagoval na to, že by mu druhá Althanova nebyl na nic. Jsem ale přesvědčený o tom, že by pomohla. Z příspěvku jsem totiž pochopil, že by ji chtěl. Jinak jsem ale viděl plodit i úplné izolát slivoní jedné odrůdy. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 77.39 (?), 27.12.2007 18:04

Abych opravil svou malou nepřesnost: gamety na rozdíl od somatických buněk samozřejmě nemohou mít shodnou genetickou výbavu, a to  díky segregaci alel a crossing ower při meióze.
   Přesto si stojím za tvrzením,  že ryze cizosprašná odrůda nemůže být opylena pylem z jiného stromu téže odrůdy. Zajímavé ovšem je, že i malá odlišnost v genotypu - vzniklá např. mutací - způsobí, že odrůdy se vzájemně opylí. Tak například Rubín nelze opylit Rubínem, ale opylí se Bohemií, Starking Starkrimsonem, Wiliamsova čáslavka Wiliamsovou červenou, apod.
   Myslím si, a to už je pouze moje úvaha, že s tou cizosprašností to nebude u některých druhů platit absolutně. U některých slivoní, višní, ořechů je nejistá samosprašnost deklarována, hruška Konference často vytváří partenokarpické plody. Podobný původ tuším u plodů s nevyvinutými jádry a semeny.  
    Rovněž jsem jednou na malé mýtině uprostřed lesa pár km daleko od ovocných dřevin viděl letní jabloň  (Průsvitné?) s krásnými plody. Nebylo jich mimořádně mnoho, ale byly. Podívat se na jádra mě tehdy nenapadlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 221.138 (?), 27.12.2007 18:25

No, já si právě nemyslím, že by Althanova byla ryze cizosprašná, ale je to jen moje pozorování. Právě, že jsem měl možnost vidět tu monokulturu, i když to bylo jen pár stromů. A partenokarpicky se právě Williamsova pěstuje v Británii pro svoji spolehlivost úrody bez nutností opylovačů. A to jsou jádroviny na absenci opylovačů velmi citlivé. Teda, určitě se pěstovala, jak je tomu v současné době, to přesně nevím. Ale to jsme odbočili od peckovin. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 45.6 (?), 27.12.2007 22:54

Altanova rengloda patří dosud k nejlepším.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 196.170 (?), 4.1.2008 11:07

Já jsem pouze amatér, mám po dědovi zahradu o rozloze 4500 metrů, takže s místem problémy rozhodně nemám, spíš nevím jak ho využít, Althanovu jsem vysadil asi před 10-ti lety a plodí mi v blízkosti Zelené ringle a Malvazinky, ovšem mám na zahradě hezkou řádku dalších slivoní, to jsem ale odbočil. Nebylo by možné, když má pán tak malou zahradu a na opylovače nemá místo, aby na jednu větev té Althanovy narobouval nějakého opylovače. Tak jak to známe třeba u hrušní? Já osobně s tím zkušenosti nemám, protože jak jsem řekl, místa mám dost, tak pokud je to nesmysl, tak se nezlobte... Jinak letos poprvé se mi urodila Oullinská, je to super odrůda slivoně! Vřele doporučuji, výborná je obzvlášť do knedlíků a na marmeládu, MŇAM!!!

Martin, Český ráj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 85.27 (?), 4.1.2008 12:37

Máte samozřejmě pravdu - přiroubovat slivoň jako opylovač je možné a výhodné. Sám mám již velký strom "dvouryngle" Althanovy a Zelené. Plodnost je ovšem stejná jako u samotných stromů (slivoní je kolem plno). Althanova má silnější růst, takže mi zelenou trochu přerůstá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika