Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Tomu rozumím.
Napíšu teď názor, který nemám ničm podložený, než subjektivními dojmy a vlastním pozorováním. Knihy to nepíšou.
   Že řez v době květu má tlumit růst, zatímco řez v předjaří růst podporuje, se dočteme všude a má to svoji logiku. Minerály, ukryté přes zimu v kořenech buď natlačené do květů odřežeme nebo včasným řezem všechny pošleme do zbývajících pupenů. Asi to funguje, pokud jsou stromy odkázány pouze na živiny a vodu, které jsou v půdě od přírody. Jestliže sadař zalévá, kypří, hnojí a stromy mají spíš přebytek než nedostatek živin, je nejspíš vliv doby řezu na následný růst značně omezen. Opakuji, že jde jen o můj dojem, protože exaktně posoudit dva úplně stejné stromy na stejném místě a aplikovat dva stejné, jen jinak termínované řezy, prakticky nelze.
    Opakovaně jsem přeroubovával jabloně v různou dobu. Někdy jsem využil prvního momentu, kdy začla téct míza (což bývá již touto dobou), jindy jsem přeroubovával za květu i po něm, tedy až o 2 měsíce později. Jediný rozdíl, který jsem zjistil byl, že rouby štěpované brzy, dlouho stojí, zatímco u pozdního roubování rostou praktidcky okamžitě (za 3 dny je to poznat). Rozdíly v přírůstcích nevidím žádné, oproti očekávání je malý i rozdíl v době ukončení růstu výhonů z roubů.
    Nicméně souhlasím, že u zababčených stromů nemá smysl na jaře s řezem nikterak otálet

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika