Osobně řežu peckoviny klidně v zimním období a zatím jsem si nevšimnul nějakých problémů. Je jasné že takto bujně rostoucí slívu můžu klidně říznout až v době květu a není to bůbec na škodu. Na druhou stranu tyto termíny, tedy že peckoviny by se měly řezat počínaje květem dále, se nedají aplikovat pro velkou část reálných stromů, vzhledem k tomu, že reálné stromy jsou více či méně zababčené, nebo přestárlé a řez, který děláme, tak děláme s cílem, že chceme podpořit růst. Je jasné, že doba květu je z tohoto pohledu jedna z nejhorších možných.
Problém horšího zacelování ran při řezu v zimě se dá krásně obejít tím, že si necháme dočasné pahýlky, které potom uřežeme v době nakvétání. Pro člověka, který má několik málo stromů, není samozřejmě nutné, aby řezal peckoviny v zimě, pro mě, jakožto člověka, který ošetřuje spousty ovocných stromů během zimního období, ale ano. Upozornuju ale na to, že kdybch si všiml jakýhkoliv negativních změn, při řezu peckovin v zimě, nechal bych toho! Rozhodně jsem si nestanovil vlastní pravidla, jen kvůli tomu, abych mohl peckoviny ošetřovat společně s jádrovinami..
Každopádně stromek na snímku je pěkný, to že bujně roste, to je v pořádku, růst se sám od sebe výrazně zmírní, až strom vstoupí do plodnosti, nebojte, není třeba ho oslabovat pozdními řezy, jakkoliv je to samozřejmě možné...
Ing. Fidla