Tak to je pro mě kardinální otázka pane Jano, protože se mi jedná o ten svatý grál v podobě Bystrické muškátové chuti.Je to pro mě něco jako nedosažitelná MANA, něco po čem ve snu tápete, a nemůžete na to dosáhnout.No musím říct, že jsem si vysadil stromek s cedulkou Bystrická švestka,ale jestli to bude nějaký typ domácí švestky, zklamaný moc nebudu, protože žáden takový nemám... myslím nějaký typ čistě domácí švestky, a po těch velkoplodých obršvestkách už nějak přestávám toužit.Za mých dětských let jme měli v zahradě velký strom švestky, který plodil o trochu jiné ovoce, než jsou sice výborné švestky domácí, ale ty byly obzvláště něco extra.
Jinak jsem zjístil, že na těch menších švestkách domácích, možná z odkopků se monílie nějak méně vyskytuje, hlavně těch méně šťavnatých.Katinka je sice o něco více šťavnatá, ale u mě se monílie drželá zkrátka.Jinak se monílie drží skoro všude, i na ještě nezralých tuhších ,a suchších Presentách, ale je to v normě.