Z Německa pustili jiné věci, než špatnou Toptaste, ale problém je v tom, že někteří klávesoví odborníci zde hodnotí nové odrůdy aniž by je sami vlastnili, nebo aniž by jim zaplodily. Dávejte pozor, co přijde krytiky na Toptaste za dva až tři roky, kdy opravdu již ty plody budou sklízet. Toptastu se bezesporu nedá upřít vhodnost na pálení. Domnívám se, že v současné době je to nejvhodnější a nejefektivnější odrůda pro tento účel, co se týče výtěžnosti a chuti kořalky.(nehodnotím odrůdu Domácí) Jinak pro ostatní účely absolutně k ničemu. Nabízí se však otázka, zda je potřebná odrůda s tak vysokou cukernatostí, zda všechen tento cukr prokvasí, neboť kvasy (s kterými jsem se setkal) z Toptaste před odjezdem do palírny měly 8 až 9 % zbytkového cukru přičemž výtěžnost kořalky byla nadprůměrná.
S pozdravem Milan Boštička