Vrba napadená škůdcem

Bymik - (1) - 72.82 (?)
19.6.2012 21:20

Nikdo mě neodpověděl, vlastně se ani moc nedivím, protože až konzultace na Mendelově univerzitě dala výsledek. Proto zde uvádím, co jsem zjistil. Škůdce je Drvopleň obecný, i když se do vrb často nepouští, u mě se to bohužel stalo.
Prvotní jev byl již minulý rok, lístky na vrbě koncem léta žloutly, hlavně na koncích jednoletých výhonů, čemuž jsem nevěnoval velkou pozornost. Zdůvodnil jsem si to mladou, teprve dvouletou výsadbou a nedostatkem vláhy, což byla chyba.
Vrbičkový plot mě dělal pan Jiří Rech, ani on, kterého pokládám za odborníka na vrby nebyl schopen identifikovat tohoto škůdce a nikdy se s tím nesetkal.
Na Mend. un. nám doporučili vše vysekat a spálit, což udělám až jako poslední krok, teď se snažím vrby posílit hnojením a škůdce zničit postřikem. Plot je dlouhý 80m a doufáme, že ho zachráníme.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 72.82 (?), 15.6.2012 20:36, zobrazeno: 10045x

Dobrý den, mám plot z vrbiček, dnes jsem zjistil, že spousta vrb je napadena nějakým škůdcem. Škůdce dělá malé dírky o velikosti 2-3mm do kmene, ten začíná černat a usychat. Kolem děr a na zemi jsou piliny, které zapáchají jak jablečný ocet, nebo zkvašené víno. Vůbec netuším co je to za škůdce a rád bych svůj plot zachránil, prosím poraďte co s tím. Připojuji i foto. 

Děkuji

Bymik - (1) - 72.82 (?), 19.6.2012 21:20

Nikdo mě neodpověděl, vlastně se ani moc nedivím, protože až konzultace na Mendelově univerzitě dala výsledek. Proto zde uvádím, co jsem zjistil. Škůdce je Drvopleň obecný, i když se do vrb často nepouští, u mě se to bohužel stalo.
Prvotní jev byl již minulý rok, lístky na vrbě koncem léta žloutly, hlavně na koncích jednoletých výhonů, čemuž jsem nevěnoval velkou pozornost. Zdůvodnil jsem si to mladou, teprve dvouletou výsadbou a nedostatkem vláhy, což byla chyba.
Vrbičkový plot mě dělal pan Jiří Rech, ani on, kterého pokládám za odborníka na vrby nebyl schopen identifikovat tohoto škůdce a nikdy se s tím nesetkal.
Na Mend. un. nám doporučili vše vysekat a spálit, což udělám až jako poslední krok, teď se snažím vrby posílit hnojením a škůdce zničit postřikem. Plot je dlouhý 80m a doufáme, že ho zachráníme.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz