Určení škůdce - dracéna

host - 225.178 (?)
28.5.2008 13:30

Mockrát děkuji za info ohledně té vlnatky. Co se mé draceny týče, je cca 80 cm vysoká. A k tomu, že s vlnatkou mají zkušenosti hlavně katusáři, to potom bude souhlasit, jellikož stejné flíčky se mi začínají dělat na kaktusech a sukulentech, kterých mám doma mnoho. Avšak nemýlím-li se, vlnatka dělá na listech takové malé bílé chomáčky, ty ale na svých kytičkách nemám, tak nevím.

Ještě jednou díky Lucie

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
sisinka - (2), 11.2.2007 11:50, zobrazeno: 25653x
Dobrý den, od Vánoc mám dracénu. Napadl ji nějaký škůdce, ale bohužel nevím jaký. Listy červenají,žloutnou,schnou,opadávají, v ohbí listů je něco jako bílá vata a hnědé hrudky. Vatové hrudky se začínají tvořit i na svrchní a spodní straně listů. V květináči žádné škůdce nevidím, ale nevidím až tak dobře, takže kdo ví... Podle internetu by se mohlo jednat o vlnatky, já se bohužel nevyznám, proto prosím o rady co by to mohlo být a jak proti tomu bojovat. Jinak jsem zjistila, že v jiném pokoji máme velice nemocnou palmu, vatové hrudky jsou na listech ve velkém množství a květináči jsou vidět malí bílí broučci, jen jestli to nějak nesouvisí.Tu s nejvěší pravděpodobností zlikviduji, protože mi přijde už k nezachránění. Nevíte co by to teda mohlo být?
Předem děkuji za odpovědi.

sisinka - (2), 12.2.2007 11:35
Včera jsem ještě pořádně všechno prozkoumala a na listech a v ohbí listu nejsou pouze vatové pavučinky, ale hlavně, hrudky = škůdci, jedná se tedy o bílé brouky, většina je ještě tak malá že se v tom ani brouk nepozná,ale našla jsem i jednoho vypaseného(2mm),spousta nožiček a fuj ... každopádně si tam v klídku sedí a pokud se hýbou, tak opravdu minimálně a spíše v případě, že je sundáte z listu. Stále si ale nejsem jistá o co jde, podezření na vlnatku trvá, i když ani nevím jestli někdy napadají palmy... Rozpouští se v alkoholu, ale bojím se aby neublížil rostlině, takže jsem se snažila zničit alespoň ty brouky co jsem našla,ale nedělám si iluze, že by to skončilo...  
prosím znovu o radu :(

host - 4.162 (?), 6.3.2007 13:34
S největší pravděpodobností se jedná o svilušky. Pokud je napadení silné, jednoduše tyto výhony odstraňte a požijte např. BIOOL je to přírodní prostředek a zkuste zvýšit vlhkost nebo častěji roste.

host - 4.162 (?), 6.3.2007 13:44
Ta vlnatka je taky možná. Postup při likvidaci je stejný. Ty chomáčky potírejte vatou namočenou v lihu

host - 115.246 (?), 12.4.2007 23:48
Pokud Vám již dracéna mezičasem neuhynula, doporučuji dva kroky - nejdříve dát rostlinu do karantény do chladnějšího prostředí a potom aplikovat chemii. Chladnější stanoviště brání škůdcům v rozmnožování, často i malá změna teploty působí geometrickou řadou.
Aplikujte na listy, co jiní poradili.
Dál použijte Dursban - trocha poprašte půdu, pokropte a rostlinu na několik dnů neprodyšně uzavřete do sáčku nebou PE tašky. Dursban při styku s vlhkem uvolňuje plyn, který zahubí škůdce jak na rostlině, tak do určité hloubky v půdě.
Ze zjevných důvodů nenechávejte květinu v obytných místnostech. Pokud jste uposlechla radu o karanténě v chladnějším prostředí, tak nemáte co dál řešit, jen počkat.

host - 115.246 (?), 12.4.2007 23:56
Jinak ještě - pokud by šlo o svilušky, je bezpodmínenčně nutné rostlinu izolovat a pokud Vám nebrání bližší citový vztah k ní, je při přemnožení škůdce ji nejlépe vyhodit - posuďte ale sama.
Hodí se zkontrolovat vše v bytě, případně postříkat.
Je ale potřeba také zvýšit vlhkost např. rosením rostliny nebo postavením květináče na oblázky - svilušky jsou rády v suchém a teplém prostředí a také indikují příliš suchý vzduch v domě.
Naopak rosení je celkem demotivuje.

host - 225.178 (?), 26.5.2008 11:52

dobrý den, procházela jsem celý archiv, co se dracen týče, ale nikde jsem se nedočetla problému, který vedu já. Má doma cca 50-55 cm vysokou dracenu. Nemá moc sluníčka, ani není v úplmém stínu, zalévám ji 2x týdně. Stále se jí dařilo, ale v posledních měsících se na listech zhora objevují malé hnědobéžově flíčky. Nemám ponětí oč jde - ale snad mi někdo poradí...? předem děkuji

host - 146.23 (?), 26.5.2008 14:12

Z popisu je zřejmé, že se jedná o vlnatku na 99,99%. Rostlinu bych každopádně izoloval, jelikož vlnatka napadá celou řadu pokojových rostlin, fikus, klivii, orchideje atd.  Nevím, jak je vaše dracena velká, ale je nutné stírat (nejen potírat) rostlinu vodou s lihem, malinkým smotkem vaty na špejli se dostat i do úžlabí listů, kde tyto potvůrky rádi zalézají. Pak teprve případně aplikovat nějakou chemii, jelikož přes ty chomáčky se účinek nedostaví. S přípravky na bázi přírodních olejů nemám nejlepší zkušenosti, jedině Neudosan AF je velmi dobrý, ale tam je to zase o ceně. Zda pomůže Dursban si také nejsem jist, jedině žije-li vlnatka i v půdě. Ovšem teď když znáte jméno nepřítele, nebude problém si na netu zjistit i další informace. Bohaté zkušenosti s tímto škůdcem mají kaktusáři.

host - 225.178 (?), 28.5.2008 13:30

Mockrát děkuji za info ohledně té vlnatky. Co se mé draceny týče, je cca 80 cm vysoká. A k tomu, že s vlnatkou mají zkušenosti hlavně katusáři, to potom bude souhlasit, jellikož stejné flíčky se mi začínají dělat na kaktusech a sukulentech, kterých mám doma mnoho. Avšak nemýlím-li se, vlnatka dělá na listech takové malé bílé chomáčky, ty ale na svých kytičkách nemám, tak nevím.

Ještě jednou díky Lucie

host - 146.23 (?), 28.5.2008 14:30

Já bych vám doporučoval sehnat si lupu, pokud ji nevlastníte a podívat se na problém skrz tuto optiku. Vlnatka je sviňka a stavbou těla je dost podobná malinkaté svince. Pravda, vytváří bílé chomáčky, ale na druhé straně těch pokojových škůdců není zas tolik, abyste nenabyla jistoty.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz