škůdce ve kmeni listnatých stromů

host - 230.20 (?)
13.9.2007 11:07
Podávám hlášení o výsledku výplachu lihem. Z díry ve kmeni vypochodovalo cca 10 brouků, podobných sviňkám, asi 1/2 cm velkých, bělavých. Zavraždil jsem je. Při včerejším opakovaném výplachu již nevypochodovalo nic. Okolí stromu jsem zalil konví vody s insekticidem. Pokud javor přežije, pokusím se díru na jaře něčím zatmelit.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 95.194 (?), 3.9.2007 9:51, zobrazeno: 9652x

prosim vas o radu,

u paty kmene javoru a katalpy jsme objevili diru, ze ktere byly vysypane vydlabane piliny. po odkryti kury jsme zjistili, ze nejaky skudce vydlabal pomerne velkou cast kmene, a prokousava se prostredkem kmene nahoru. Zadneho skudce ani jeho larvy jsme nenasli. Oba stromy spatne prospivaji, moc nerostou.

Mate nekdo zkusenost co by to mohlo byt, a zda se da stromum nejak pomoci, nebo je lepsi je pokacet? Oba stromy jsou sazene pred 3 lety.

Dekuji

marketa

host - 230.20 (?), 3.9.2007 11:38
Řeším podobný problém. Na kmeni javoru, asi ve výši 40cm je dokola ztloustlý kmen (jako prsten), pod kůrou dutina, kůra praská..., ztlustlina se zvětšuje. Kamarád - odborník - nebyl s to škůdce identifikovat, na jeho radu jsem si koupil inijekční stříkačku a líh, zkusím "dutinu vypláchnout. Zrovna dnes se na to chystám. Údajně by bylo možné také vstříknout nejaký insekticid, nevím. Nerad bych o stromek přišel, mám ho rád, letos neprospívá, jak by měl.

host - 230.20 (?), 13.9.2007 11:07
Podávám hlášení o výsledku výplachu lihem. Z díry ve kmeni vypochodovalo cca 10 brouků, podobných sviňkám, asi 1/2 cm velkých, bělavých. Zavraždil jsem je. Při včerejším opakovaném výplachu již nevypochodovalo nic. Okolí stromu jsem zalil konví vody s insekticidem. Pokud javor přežije, pokusím se díru na jaře něčím zatmelit.

host - 1.3 (?), 13.9.2007 12:18
...a prý je alkohol metla lidstva, a vidíte k čemu všemu je dobrý
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty