Škůdce v jahodníku

host - 49.39 (?)
18.9.2009 16:26

Jak vypadal ten škůdce?

Nemohla to být larva lalokonosce, která s velikou oblibou ožírá kořenové krčky různých rostlin?

(Larva není tak nápadná, je cca 0,5 cm velká, bílá, rohlíčkovitá, v zemi. Ale podívejte se: nemáte na jahodách anebo na ostatních rostlinách v zahradě vykousané okraje listů? To dělá dospělý brouk - lalokonosec.)

Může to být ale i nějaký další hmyz. Ochrana? Dříve býval Metation, pak Sumithion, nyní nevím, který přípravek by se dal použít, ale snad DECIS, KARATE apod.?: důkladná zálivka srdéček jahodníků.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
lenka0805 - (1) - 221.109 (?), 18.9.2009 11:52, zobrazeno: 11629x

prosím o radu, už druhým rokem mám tento problém.Když jahody začnou zrát, začnou i uvadat.Napřed jsem si myslela, že je to suchem, ale po vytažení sazenice jsem zjistila, že v kořenech je nějaký škudce a nemá sazenice žádné nové kořenové přírůstky, a tak nějak "mléla" z posledního a jahody vadnou. Letos v září jsem všechny zlikvidovala, v kořenech jsou vidět díry, komůrky a nevím co mám dělat. Na jaře je okopávám přihnojuji a i jsem je 2x šplíchala něčím proti savému hmyzu. Co to je a jak na toho škůdce??

host - 49.39 (?), 18.9.2009 16:26

Jak vypadal ten škůdce?

Nemohla to být larva lalokonosce, která s velikou oblibou ožírá kořenové krčky různých rostlin?

(Larva není tak nápadná, je cca 0,5 cm velká, bílá, rohlíčkovitá, v zemi. Ale podívejte se: nemáte na jahodách anebo na ostatních rostlinách v zahradě vykousané okraje listů? To dělá dospělý brouk - lalokonosec.)

Může to být ale i nějaký další hmyz. Ochrana? Dříve býval Metation, pak Sumithion, nyní nevím, který přípravek by se dal použít, ale snad DECIS, KARATE apod.?: důkladná zálivka srdéček jahodníků.

Josef.

host - 221.109 (?), 21.9.2009 10:17

No právě jak vypadá škudce nevím, nic živého tam nebylo, ale tykové podobné larvy se při rytí v pudě vyskytují, takové bílé zahnuté asi ale 3cm dlouhé. okousané listy, u okolních rostlin ale nejsou. No uvidím příští jaro se pokusím dát nové sazenice.

host - 49.39 (?), 21.9.2009 13:08

Bílé zahnuté larvy, 3 cm dlouhé - navíc s namodralým zadečkem - to by mohly být ponravy chroustů. Ano - ožírají kořínky. Při rytí vybírat a vyhazovat. Jiná ochrana je obtížná (ještě tak hejno slepic pustit na zrytý záhon; ony si ty larvy už vyzobou).

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025