Rizika užívání přípravku Limanish prémium
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.65 (?), 7.6.2025 23:02, zobrazeno: 534x
Dobrý den, potřebovala bych poradit, nedávno jsem se dozvěděla, že přípravek Limanish prémium, který obsahuje jed metaldehyd může při použití na záhonech kontaminovat se zeleninou, může se dostat i do půdy a člověk se může otrávit. Mám již salát v konzumní velikosti, asi před třemi týdny jsem tyto granulky rozhodila mezi rostliny salátu, odolávají dešti, stále tam ještě jsou. Přemýšlím, jestli mám tedy salát vyhodit nebo je to bezpečné?
Děkuji předem za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.139 (?), 8.6.2025 6:39
Rozhodila jste mezi rostliny salátu... jakým způsobem? Pokud opatrně mimo rostliny a granule jsou jen na půdě, tak OK. Ale pokud granule mohly zapadnout do salátu, tak bych to nejedl.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.34 (?), 8.6.2025 9:26
Tak to nejezte. Pro tazatele by ale bylo přínosnější, kdybyste vysvětlil “proč”. Je to jen váš pocit, nebo máte důvěryhodné informace (prosím odkaz), že látka pronikne do zeleniny a učiní ji zdraví škodlivou? Díky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 8.6.2025 10:46
V minulosti jsem sypával hlavně hranice záhonů a to různými přípravky, loni to ale nestačilo a rozhoz mezi rostliny byl jedinou možností, jak něco zachránit...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.5 (?), 8.6.2025 10:04
Nesypat granule přímo na půdu je rozumné, ale kontaminace půdy metaldehydem se ani tak neubráníte. Pokud tedy důsledně neodstranite uhynulé slimáky a veškerý sliz.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 8.6.2025 10:40
Zmíněný přípravek se má používat podle návodu 7 dní před setím, sazením a nebo rašením. Ve vegetaci nejsou údaje o ochrané lhůtě udány...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 9.6.2025 9:00
Ano, v půdě se velmi rychle rozkládá, do pletiv rostlin se nedostane. Nechápu, že se tu vždy vynoří nějaký prudič s tím, že si všechno zamoříte.
Pokud toto někdo tvrdí, rád bych od něj k jeho odsouzení granulí obdržel i druhou část, a to nějaké informace o tom, jak se metaldehyd dostal do půdy a rostlin a učinil je zdraví škodlivými. Jen mám pocit, že s fakty nikdy nikdo nepřijde, nejsnadnější je totiž šířit fámy a nenávist ke všemu. Hádejte se pak se sousedem, který na to skočí a bude vás opakovaně prudit za to, že granule používáte. :(
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 8.6.2025 10:22
Dobrý den, tak to budu mít mimo záhonů otrávené i brambory o ploše cca. 200 m2. Aktuální lijáky granule spláchnou i s půdou a já ji pak vozím pod ovocné stromy... Bohužel jak přestane pršet bubu muset sypat znovu, zničené brambory jako loni už nechci zažít!!!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|