Podzimní larvy v trávě

host - 1.3 (?)
16.10.2007 13:26
Tiplice bahenní (Tipula paludosa)

Tiplice patří mezi dvoukřídlé a je to v podstatě větší komár. Dospělci greenům neškodí, ale larvy ano. Podobně jako housenky osenic se zavrtávají do plsti a živí se rostlinnou hmotou. Jsou drobnější, tmavější a tenčí než osenice. Živí se také v noci, proto je jejich kontrola obdobná jako u osenic. Vylézají také na povrch při „jarovém testu“, a často se vyskytují zároveň s osenicemi. Jejich kukly můžeme pozorovat po ránu na povrchu greenu jako malé asi 2-3cm dlouhé tyčinky hnědé barvy. Někdy se z nich právě po ránu klubou dospělé tiplice.
Tiplicím vyhovují vlhčí stanoviště, např. greeny s nadbytečnou závlahou, nebo horší drenáží. Ostatní charakteristiky jsou podobné jako u osenic, včetně večerních aplikací postřiků apod.
Jarový test:
Do cca 7 litrů vody v plastovém kbelíku dáme cca 1-2 polévkové lžíce jaru s citrónovou vůní. Po zamíchání obsah vylijeme na green, tak aby se vsákl na jednom místě, během 3-5 minut vylezou larvy na povrch, kde je spočítáme. Tímto testem můžeme zjistit i výskyt dalších škůdců.
Ochrana
Mezi biologické preparáty účinné proti výše uvedeným škůdcům patří například Bacillus Thuringiensis. Z chemických látek účinných proti osenicím a tiplicím jsou to např.: deltamethrin nebo chlorpyrifos.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 138.194 (?), 14.1.2007 16:30, zobrazeno: 9837x
Dobrý den, jsem zahradnice-začátečník a na podzim jsem vyhrabala pod ovocnými stromy velké množství červů asi 1,5 cm dlouhých, světlešedozelených s černými hlavičkami, v hejnech cca po padesáti až osmdesáti, zašmodrchané do kořínků trávy, pod listím - jakoby čekaly na zimu.Pečlivě jsem je vždycky vysbírala, ale zahrada má 1200 metrů čtverečných, takže jsem to asi nezvládla všechno. Nevíte někdo, prosím, o co se jedná? Děkuji

host - 71.41 (?), 16.10.2007 11:47
Mám stejný problém, na více místech na zahradě jsem objevila také hnízda těchto larev. Prosím poraďte.

host - 71.41 (?), 16.10.2007 13:15
Myslím, že jsem to zjistila. Jedná se o larvy tiplice. Nevíte co proti nim zabírá?

host - 1.3 (?), 16.10.2007 13:26
Tiplice bahenní (Tipula paludosa)

Tiplice patří mezi dvoukřídlé a je to v podstatě větší komár. Dospělci greenům neškodí, ale larvy ano. Podobně jako housenky osenic se zavrtávají do plsti a živí se rostlinnou hmotou. Jsou drobnější, tmavější a tenčí než osenice. Živí se také v noci, proto je jejich kontrola obdobná jako u osenic. Vylézají také na povrch při „jarovém testu“, a často se vyskytují zároveň s osenicemi. Jejich kukly můžeme pozorovat po ránu na povrchu greenu jako malé asi 2-3cm dlouhé tyčinky hnědé barvy. Někdy se z nich právě po ránu klubou dospělé tiplice.
Tiplicím vyhovují vlhčí stanoviště, např. greeny s nadbytečnou závlahou, nebo horší drenáží. Ostatní charakteristiky jsou podobné jako u osenic, včetně večerních aplikací postřiků apod.
Jarový test:
Do cca 7 litrů vody v plastovém kbelíku dáme cca 1-2 polévkové lžíce jaru s citrónovou vůní. Po zamíchání obsah vylijeme na green, tak aby se vsákl na jednom místě, během 3-5 minut vylezou larvy na povrch, kde je spočítáme. Tímto testem můžeme zjistit i výskyt dalších škůdců.
Ochrana
Mezi biologické preparáty účinné proti výše uvedeným škůdcům patří například Bacillus Thuringiensis. Z chemických látek účinných proti osenicím a tiplicím jsou to např.: deltamethrin nebo chlorpyrifos.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti8:43
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz