Mšice na kopru a špenátu

host - 62.91 (?)
10.6.2012 9:42

Ono ty pyrethroidy obsahuje asi jen některý druh kopretin, už si nejsem úplně jistý který, možná Řimbaba.

Abych se ale přiznal, potvůrky podobné mšicím jsem našel i na vratiči. Jo, je to s podivem. Ale to ještě neznamená, že to co jsem popsal nefunguje. U naší babi se mravencům a mšicím na záhonech líbí velmi a ten rozložený vratič je opravdu z daného místa vystrnadil.

Jinak nerozkvetlý vratič bych ani nehledal. Jednak jej nenajdete a jednak je velká pravděpodobnost, že ještě nebude dost silný. Až vykvete, tak na něj ale narazíme téměř kdekoliv.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 62.91 (?), 10.6.2012 9:42

Ono ty pyrethroidy obsahuje asi jen některý druh kopretin, už si nejsem úplně jistý který, možná Řimbaba.

Abych se ale přiznal, potvůrky podobné mšicím jsem našel i na vratiči. Jo, je to s podivem. Ale to ještě neznamená, že to co jsem popsal nefunguje. U naší babi se mravencům a mšicím na záhonech líbí velmi a ten rozložený vratič je opravdu z daného místa vystrnadil.

Jinak nerozkvetlý vratič bych ani nehledal. Jednak jej nenajdete a jednak je velká pravděpodobnost, že ještě nebude dost silný. Až vykvete, tak na něj ale narazíme téměř kdekoliv.

Milan

host - 62.91 (?), 10.6.2012 9:46

No, řimbaba je koukám léčivka, tak ta to zřejmě nbyla :)) Milan

host - 212.38 (?), 10.6.2012 16:59

Myslím, že byla :-) Mám více druhů kopretin a pouze řimbaba (Tanacetum Coccineum) mšice nemá. Ostatní (Leucanthemum Maximum) mšice měli na všech keřících. S řimbabou jsou na jednom záhonu,  mezi nimi jsou růže a ty mšice měly také. Zde o tom píší, že pyrethrum z řimbab zahradní škůdci netolerují.

host - 62.91 (?), 10.6.2012 20:35

Inu, v případě lektvaru z řimbabky tedy asi platí pořekadlo, že co člověka nezabije frown, to ho posílí laugh, že? On i ten vratič se prý dřív používal jako léčivka.

Toho, že rostlinky ale rostou vedle sebe a jedna druhou neochrání před mšicema bych se nebál. Pokud se to třeba nařeže a naskládá na zem, tak déšť pak něco vymyje z porušených pletiv a účinek na mšice (ty šedivě na kořincích) a na mravence se snad dostaví. Ten vratič se dá snadno nasušit a kytice z něj jsou pak i docela pěkné.

Stříkat špenát a kopr nějakou chemií by se mi také nechtělo.ale jak se ukazuje, doušek z insekticidu mospilanu by mohl být potenciálně dobrý proti bolení hlavy. To nikomu normálnímu zkoušet samozřejmě nedoporučuji. Kopr bych klidně vysel znovu někam stranou na panenskou půdu, tam by mohl obstát i bez postřiků.

Všechny zdravím, Milan.

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 6.9.2012 22:42

Výsledek po "použití" vratiče na karotku.

Na záhon jsem naskládala začátkem července vratič, nejdříve to vypadalo že hodně mšic zmizelo ale později se opět na krček karotky vrátily. Když jsem začala karotku a petržel průběžně tahat, zjistila jsem že se mšice přestěhovaly (esli tam už nebyly dřív) na kořen. Už jsem měla i pár karotek v půli uhnilých (jako ta prostřední na fotce)...tak nevím, třeba by vratič fungoval kdyby byl neustálý přísun nových rostlin frown

Na mšici hlohovou prý funguje pouze Pirimor

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 74.41 (?), 9.6.2012 22:19

každý den ručně likviduji nové a nové mšice ve skleníku, letos to je opravdu síla! jeden den je rozmačkám a druhý den jsou tam nové

a ještě mi kostí hladkou petrželku, mravenci si mšice pěstují dole těsně u země, kolem nahrnují hlínu

snad každé 3 dny na něco stříkám Biool, zatím ještě s chemií čekám zda nebude hůře

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz